Chris Froome lijkt zijn landgenoot Bradley Wiggins op een zijspoor te willen zetten voor de Ronde van Frankrijk. 

De Britse titelverdediger heeft zijn voorkeur uitgesproken voor de Australiër Richie Porte als zijn tweede man bij Team Sky.

''Richie ziet er op dit moment heel goed uit en hij heeft de potentie om op het podium te rijden'', aldus Froome in de Britse krant The Daily Mirror.

De klimmer suggereert dat Wiggins misschien wel buiten de selectie valt. ''Wat Bradley betreft moeten de negen renners voor de ploeg nog worden geselecteerd. Dat is een belangrijk onderwerp nu." 

"Het gaat er om wat het beste is voor het team, wie het beste is voor iedere rol en wat het beste is voor de dynamiek in de groep.''

Plan B

Froome pakte vorig jaar zonder hulp van Wiggins de eindzege in de Tour. Hij was in 2012 de helper van zijn teamgenoot, die toen de belangrijkste rittenkoers ter wereld op zijn naam schreef. Froome moest destijds inhouden om Wiggins in het geel te laten blijven.

Voor deze editie heeft Wiggins altijd aangegeven Froome te willen steunen. "Hij wil een ondersteunende rol spelen en geen plan B zijn. Dat is iets wat het team moet bepalen."

Onlangs blikte Froome in zijn boek nog terug op de bewogen Tour van 2012 en betichtte Wiggins van het creëren van een slechte sfeer binnen de ploeg. "Die problemen behoren nu tot het verleden. Ik moest alleen mijn versie van het verhaal vertellen."