De Nederlandse hockeyers hebben zondag hun eerste wedstrijd op het WK in Den Haag in winst omgezet.

De formatie van bondscoach Paul van Ass zette Argentinië met 3-1 opzij in de groepsfase.

Nederland had het in de eerste helft lastig met de stugge Zuid-Amerikanen. Valentin Verga zorgde na 26 minuten voor de 1-0, maar Gonzalo Peillat maakte uit een strafcorner snel gelijk.

Mink van der Weerden zette Oranje na de hervatting weer op voorsprong. De verdediger sloeg toe uit een strafcorner. 

Uit een mooie aanval was Rogier Hofman even later verantwoordelijk voor de 3-1.

Revanche

Nederland had tegen Argentinië nog iets goed te maken. Bij de finaleronde van de Hockey World League (HWL) begin dit jaar in New Delhi speelden beide landen in de openingswedstrijd eveneens tegen elkaar. Oranje verloor dat duel met liefst 5-2.

Hofman had zijn ploeg in de WK-ouverture al heel snel kunnen verlossen van enige nervositeit. Hij kreeg al na amper één minuut een vrije schietkans, na een sterke actie van Seve van Ass. Hofman juichte al na zijn schot, maar via de onderkant van de lat ketste de bal terug het veld in.

In het aanhoudende overwicht lieten ook Verga, Van Ass en Sander de Wijn goede kansen liggen. De eerste strafcorner van Van der Weerden leidde evenmin tot de openingstreffer.

Het was uiteindelijk Verga die de ban brak voor Oranje. Dat deed de geboren Argentijn met een handige intikker op een harde inspeelpass van Van der Weerden (1-0).

Droge knal

Mede doordat Nederland wat terugviel, kon Argentinië in de slotfase van de eerste helft drie strafcorners afdwingen. De derde, van specialist Peillat, leverde zowaar de gelijkmaker op (1-1).

Dankzij Van der Weerden, die hard raak schoot uit zijn tweede strafcorner, kwam Nederland na de rust snel weer op voorsprong (2-1). Met een droge knal tilde Hofman in de vijftigste minuut de stand naar 3-1. Mede dankzij doelman Jaap Stockmann kwam Argentinië in de slotfase niet meer dichterbij.

Nederland speelt dinsdagavond in de tweede groepswedstrijd tegen Zuid-Korea (19.45 uur). De nummer één en twee van elke poule kwalificeren zich voor de halve eindstrijd.

Hoe ziet het programma van het WK hockey eruit?