Nairo Quintana heeft zondag de 97e editie van de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De leiderstrui van de 24-jarige Colombiaan van Movistar kwam in de slotrit niet meer in gevaar.

De laatste etappe met aankomst in Triëst werd gewonnen door Luka Mezgec. De Sloveense renner van Giant-Shimano was de snelste in de massasprint.

Giacomo Nizzolo moest genoegen nemen met de tweede plaats. Tyler Farrar werd derde.

In de beginfase reed Maarten Tjallingii nog even vooruit met Svein Tuft. Het Nederlands/Canadese koppel kreeg echter niet de ruimte van het peloton. 

Op het lokale circuit in Triëst werden weinig aanvalspogingen ondernomen. Zoals gebruikelijk in zulke etappes hielden de klassementsrenners zich rustig.

Wilco Kelderman eindigde knap als zevende in het klassement. De laatste keer dat een Nederlander het beter deed in de Giro was in 1989, toen Erik Breukink vierde werd.

Macht 

Eindwinnaar Quintana kon mede door ziekteverschijnselen in de eerste helft van de Giro nog niet imponeren. Afgelopen dinsdag greep de klimmer de macht in de koninginnenrit over de Gavia en de Stelvio.

Naderhand kreeg hij kritiek omdat hij zou hebben aangevallen terwijl de afdaling van de Stelvio geneutraliseerd zou zijn geweest vanwege de barre weersomstandigheden.

Vrijdag in de klimtijdrit zette Quintana de puntjes echter op de i en ook in de andere bergetappes maakte hij een sterke indruk.

Podium

Quintana, de eerste Colombiaanse winnaar van de Ronde van Italië, wordt op het podium geflankeerd door zijn landgenoot Rigoberto Uran en de Italiaan Fabio Aru.

Op de erelijst van de Giro is Quintana de opvolger van Vincenzo Nibali, die zich dit seizoen volledig op de Tour de France focust.

De zege in het bergklassement ging naar de Colombiaan Julian David Arredondo en de Fransman Nacer Bouhanni won het puntenklassement.

Kelderman: 'Voor deze Giro had ik getekend'

Bekijk de eindklassementen in de Giro