Daley Blind lijkt de linksback te worden van Oranje op het WK in Brazilië. Maar de Ajacied blijft zich ook richten op een plek op het middenveld.

"Ik focus me nog steeds op twee posities. Het voordeel is ook dat ik snel kan switchen tussen de linksbackpositie en het middenveld. Ik kan er meteen staan als de bondscoach me nodig heeft", aldus Blind tegen NU.nl.

De 24-jarige Blind werd twee weken geleden in de oefeninterland tegen Ecuador op het middenveld geposteerd door bondscoach Louis van Gaal. Zaterdag tegen Ghana zakte hij een linie terug en speelde hij voor het eerst in de verdediging met het nieuwe 5-3-2 systeem van Oranje.

"Dat was wel even iets anders dan linksback zijn van Ajax. Bij vlagen speelden we met vijf verdedigers, en dan ineens was ik weer middenvelder. Ik had ook nog een extra man in mijn rug. Die samenwerking met Bruno Martins Indi liep aardig."

Counter

Oranje won uiteindelijk met 1-0 van Ghana, zonder echt sprankelend te spelen. Blind is dan ook vooral tevreden over het feit dat de ploeg van Van Gaal defensief goed stond. "We hebben één kopballetje weggegeven. Maar die kon er nooit in."

"Verder stond het als een huis, we hebben verdedigend echt een stap gezet. Met dit systeem staan we compact, de tegenstander kan er moeilijk doorheen komen."

Het nieuwe systeem had tegen de Ghanezen wel tot gevolg dat Oranje minder aanvallend speelde dan in de kwalificatie onder Van Gaal. Maar dat ziet Blind niet als een probleem.

"Misschien moeten we allemaal nog accepteren dat we de bal nu minder hebben dan de tegenstander. Dat is dan maar zo. Je zag tegen Ghana dat we heel gevaarlijk kunnen zijn op de counter. Alleen was het in de eindfase soms nog te slordig."

Sneijder trainde met K1-vechter om fit te worden voor WKRobben: 'Het liefst sla ik hem tegen de grond'