The Sunday Times zegt bewijzen in handen te hebben dat het WK 2022 door omkoping in handen is gekomen van Qatar.

Dat bericht de Britse krant zondag.

Mohammed bin Hamman zou een geheim fonds hebben opgezet van waaruit betalingen aan officials zijn gedaan. De Qatarees was vicepresident toen de FIFA in december 2010 koos voor Qatar als gastland voor het wereldkampioenschap.

Geheime documenten, e-mails, brieven en bankafschriften, die in handen zijn van The Sunday Times, zouden bewijzen dat het fonds ongeveer zes miljoen euro in kas had, waarmee Afrikaanse officials zijn omgekocht.

Een jaar na de keuze voor Qatar werd Bin Hamman geschorst door de FIFA omdat hij geprobeerd zou hebben stemmen te kopen voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond.

Het organisatiecomité van Qatar heeft altijd ontkend dat Bin Hamman voor zijn land zou hebben gelobbyd en zou hebben betaald voor stemmen.

Ook de Qatarees zelf blijft de beschuldigingen ontkennen.

Fout

Qatar versloeg bij de verkiezing in 2010 Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. Maar sindsiden staat de toekenning ook onder druk.

De organisatie in Qatar raakte eerder in opspraak door de slechte behandeling van de bouwers van de stadions. Honderden arbeiders zijn al om het leven gekomen, zo bleek uit onderzoek van de Engelse krant The Guardian.

De hoge temperaturen in Qatar zijn ook al langere tijd een kwestie. Onlangs bleek bovendien dat Jack Warner steekpenningen ontving om eind 2010 op Qatar te stemmen. De ex-bestuurder uit Trinidad en Tobago maakt momenteel geen deel meer uit van het uitvoerend comité van de FIFA, dat bepaalde waar de komende WK's worden gehouden.

FIFA-voorzitter Sepp Blatter noemde de keuze voor een WK in Qatar twee weken geleden 'een fout'.