Steve Ballmer is definitief de nieuwe eigenaar van de NBA-club Los Angeles Clippers. De oud-topman van Microsoft betaalt twee miljard dollar aan de omstreden miljardair Donald Sterling.

Dat werd vrijdag bevestigd door Shelly Sterling, die de verkoop van de club regelde.

"Ik ben verheugd dat we de club kunnen verkopen aan Steve", aldus de echtgenote van de omstreden Sterling. "Hij wordt een geweldige nieuwe eigenaar. We hebben 33 jaar hard gewerkt om van de Clippers een waardige NBA-club te maken. Ik ben er zeker van dat Steve de club nieuwe successen kan brengen."

De voormalig topman van de softwaregigant toont zich eveneens verheugd. "Het is een eer om mijn naam straks tussen de eigenaren van de NBA-teams te zien staan", verklaart Ballmer, die geen intenties te hebben om de club te verhuizen naar zijn eigen woonplaats Seattle.

"Ik ben gek op basketbal en ik zal er alles aan doen om de Clippers in Los Angeles nog beter te laten presteren dan ze al doen, ook voor de stad. Los Angeles is een geweldige stad, die mensen met elkaar verbindt. Ik ben er zeker van dat de Clippers de komende jaren een grote rol in die saamhorigheid kunnen spelen."

Geluidsopname

Donald Sterling kwam vorige maand in opspraak. In een geluidsopname die openbaar werd is te horen hoe hij zijn vriendin vraagt geen zwarte mensen mee te nemen naar wedstrijden van zijn team of met ze op de foto te gaan. 

De 80-jarige Amerikaan moest de club daardoor min of meer noodgedwongen verkopen. De 29 andere eigenaars van de NBA-teams moeten nog wel toestemming geven voor de verkoop aan Ballmer.

Ballmer betaalt het hoogste bedrag ooit dat voor een NBA-club is neergelegd. Het oude record was in handen van Milwaukee Bucks, dat begin dit jaar voor 550 miljoen dollar van eigenaar wisselde. Toch is de deal niet de grootste ooit in de Amerikaanse sportgeschiedenis. Honkbalclub Los Angeles Dodgers werd in 2012 voor 2,15 miljard dollar verkocht.