Julian Arredondo heeft donderdag de achttiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. 

De Colombiaan liet landgenoot Fabio Duarte met zeventien seconden voorsprong achter zich. De Ier Philip Deignan eindigde als derde.

Diego Ulissi en Ivan Santaromita gingen niet van start. Beide Italianen zijn ziek. Door het uitvallen van Santaromita rijdt zijn ploeg Orica-GreenEdge met nog maar twee renners rond in de Giro: Svein Tuft en Michael Hepburn

Nairo Quintana eindigde als tiende en behoudt daarmee zijn leiderstrui. Hij heeft nog altijd 1.41 voorsprong op naaste belager en landgenoot Rigoberto Uran.

Nederlander Wilco Kelderman kwam als achttiende over de streep en blijft op de achtste plaats staan in het klassement. 

Ontsnapping

Het peloton moest een berg van de eerste en één van de tweede categorie over. Daarna volgde nog een beklimming (eerste categorie) naar de finish in Valsugana.

Een ontsnapping van veertien renners, met daarbij Belkin-rijder Martijn Keizer, kreeg van het peloton de zegen. Aan het begin van de zestien kilometer lange slotklim Rifugio Penarotta van de eerste categorie koos Thomas De Gendt het hazenpad.

De Belg reed tien kilometer op kop, maar werd vervolgens ingehaald door Arredondo, Duarte en Franco Pellizotti.
Na wat schermutselingen en demarrages bleef Arredondo alleen over. De klimmer van Trek boekte zijn eerste zege in een grote ronde.

Op gepaste afstand voerden de favorieten in het peloton hun eigen strijd.

Kelderman maakte lange tijd een sterke indruk en reageerde een aantal keer attent op demarrages van Pierre Rolland.In de slotkilometers moest hij de favorieten echter laten gaan. 

Rolland is de nieuwe nummer drie, op twee seconden gevolgd door Fabio Aru en Rafal Majka. Kelderman moet op de derde plek ruim een minuut toegeven.

Gokje

De kopman van Belkin, donderdag goed gesteund door Marc Goos en Martijn Keizer bleef achtste doordat de Australiër Cadel Evans niet met de grote jongens meekon. Toen het tempo op de laatste col even zakte, zette Kelderman aan.

''Het was een gokje, maar als ik vooruit was gebleven en bijvoorbeeld 30 seconden had gepakt, had ik zo een paar renners voorbij kunnen steken in het klassement.''

''Ik had meer te winnen dan te verliezen. Zeker als je kijkt naar de verschillen. Helaas reden de mannen het gat dicht en blies ik in hun wiel een beetje op.''