De Nederlandse bevolking heeft er vertrouwen in dat Oranje volgende maand op het WK in Brazilië de poulefase gaat overleven.

Uit onderzoek van NU.nl, uitgevoerd door Destemvan.nl, blijkt dat ruim 70 procent van de Nederlanders denkt dat Oranje minimaal tot de achtste finale komt.

Een groot deel van de respondenten gelooft niet dat Nederland in de eerste groepswedstrijd revanche gaat nemen voor de verloren WK-finale van vier jaar geleden tegen Spanje.

Ruim 52 procent denkt dat Oranje met een nederlaag aan het toernooi begint, bijna 29 procent rekent op een gelijkspel en 19 procent gaat voor winst op de titelverdediger.

Wereldtitel

Australië moet volgens de ondervraagden een gemakkelijke prooi worden voor Oranje. Bijna 66 procent gelooft in een overwinning en slechts 11 procent houdt rekening met een nederlaag terwijl 23 procent denkt aan een gelijkspel.

Voor de laatste groepswedstrijd tegen Chili ligt het vertrouwen lager. Precies 43,5 procent vulde winst voor Nederland in, bijna 33 procent een gelijkspel en 23,6 procent is bang voor verlies.

Er zijn weinig Nederlanders die verwachten dat Oranje net als in 2010 de finale gaat halen. Ruim vijf procent denkt dat de ploeg van bondscoach Louis van Gaal verliezend finalist wordt en 3,8 procent gelooft in de wereldtitel.

Van de respondenten vreest bijna 22 procent voor uitschakeling in de achtste finale terwijl 24,8 procent denkt dat de kwartfinale het eindstation is voor Oranje. Bijna 15 procent ziet Oranje in de halve finale, de doelstelling van de KNVB, uit het toernooi vliegen.

Cillessen

Het Nederlandse volk heeft meer vertrouwen in het Belgische elftal dan in Oranje. Volgens 34,5 procent van de ondervraagden komen de 'Rode Duivels' verder dan het Nederlands elftal tegenover 32,8 procent die het omgekeerde verwacht.

Jasper Cillessen is volgens de Nederlanders onbetwist de eerste doelman van Oranje met bijna 30 procent van de stemmen. Tim Krul volgt pas op 12,9 procent voor Michel Vorm en Jeroen Zoet, die in dat geval zou afvallen voor de definitieve WK-selectie.

Veel van de Nederlanders twijfelen net als bondscoach Louis van Gaal, die veel keepers gebruikte in de WK-kwalificatie, over wie er onder de lat moet staan. Bijna 46 procent heeft geen mening.

Het WK begint voor Oranje op 13 juni met de groepswedstrijd tegen Spanje om 21.00 uur Nederlandse tijd in Salvador. Op 18 juni is Australië om 18.00 uur de opponent in Porto Alegre. De groepsfase wordt op 23 juni op hetzelfde tijdstip afgesloten tegen Chili in Sao Paulo.

Wilt u ook meedoen aan onderzoeken over de actualiteit?