Beste meneer Van Gaal,

Eindelijk bent u overstag. Een paar dagen voordat het beoogde basiselftal aantreedt tegen Ghana heeft u Wesley Sneijder dan toch genereus en openlijk aan de borst gedrukt. Als potentiële spil in uw nieuwe systeem van 1-5-3-2, 1-3-5-2 of 1-3-4-3.

En hij is behoorlijk in vorm. "Verrassend fit zelfs", vertelde u. Dat mag - gezien zijn twee jaar lange voorgeschiedenis - een klein wonder heten dat ik bij deze niet op zijn contootje schrijf, zoals u zelf lachend deed, maar op dat van u.

Als iemand verantwoordelijk is voor de aanstaande wederopstanding van de kleine grote man die ons wereldkampioen kan maken, is dat onze huidige bondscoach.

Haha, ik voel u argwanende blik, maar ik meen het! Al tijdens de hele Wesleylobby heb ik uw plan doorzien. Van meet af aan weet u dat juist hij bepalend is voor Oranje, vandaar dat u ook zo streng was voor hem, u herinnerde zich dat kansloze EK in 2012 maar al te goed, het toernooi waarop onze spelbepaler het telkens maar 25 minuten volhield.

Achtbaan

U zag bovendien ook die hele Yolanthesoap voorbijkomen met dat ge-twerk, die ritjes in de achtbaan van Paris Hilton, de feestjes met DJ Fuck a Lot, de sigaretjes en het ontstaan van twee kleine vetrolletjes. Ook u hoorde verhalen over iets te veel drank, verhalen die ook journalisten kenden die het zogenaamd maar belachelijk bleven vinden dat Louis van Gaal Sneijder negeerde.

Daardoor heeft u wel degelijk ons raspaardje weten te prikkelen en inmiddels aardig aan de praat gekregen. Al betwijfel ik of hij het straks tegen Spanje zeventig minuten volhoudt, maar dat is altijd nog een stuk langer dan in 2012.

En dan de omstandigheden van het team op dit moment: zoveel beter dan het uitgebluste zooitje dat u overnam van Bert van Marwijk in 2012. U selecteerde maar door en door en door terwijl u zich knap wist te plaatsen. We hebben inmiddels een selectie met fitte, jonge, gretige, opofferingsgezinde spelers, twee wereldsterren en een aantal routiniers dat hun plek kent. Jammer van Kevin Strootman, dat wel. Had u trouwens ook goed gezien, hè? Dat hij een topper werd terwijl het journaille maar niet begreep waarom u hem aanvoerder maakte toen toenmalig captain Sneijder met een blessure kampte.

Waarom mijn collega's maar blijven emmeren over systemen, stupid questions en keepers? Tja… In dat opzicht was het lekker voor u dat Frank de Boer riep dat u een veel betere en succesvollere coach bent dan Guus Hiddink. Konden de media mooi niet omheen.

U wantrouwt me weer, ik voel het. Daar hebben we het al eens over gehad, u wantrouwt de media, de enige bevolkingsgroep op aarde waaraan u zich maar niet kunt of wilt blootgeven. Ik zeg het nog maar eens, zoals ik eerder deed na interviews of als we uw column voor Sportweek doornamen waarvan de opbrengst ging naar de Stichting Spieren voor Spieren: ik voel niet de behoefte u in de maling te nemen, te beledigen of te demoniseren, ik ben niet Johan Derksen.

Ontdekkingstocht

Waarom hij dat wel doet? Ik vermoed dat u hem te sterk herinnert aan de vader uit zijn jeugd, een strenge politieman. In die zin is het boek O, Louis waarin Hugo Borst op ontdekkingstocht gaat door de krochten van uw, maar ook zijn eigen ziel, een aanrader voor iedereen die betrokken is in deze egowar waarmee de rest van Nederland de komende weken wordt lastig gevallen. Of vermaakt, het is maar zoals je het bekijkt.

Ik zou het persoonlijk prettig vinden als de verhouding tussen u en de journalisten een beetje normaliseert. Dat wij zien wie Louis van Gaal echt is. Want van niet-journalisten uit uw naaste omgeving (spelers, vrienden, familie) begrijp ik dat u een aimabele, empathische, grappige man bent. Die zou ik zo graag eens willen (laten) zien. Weet u nog, dat ik u daarom ooit vroeg me een keer uit te nodigen voor uw verjaardag? U begon keihard te lachen. Een journalist op uw verjaardag, het was één van de beste grappen die u ooit had gehoord. Dus zei u vervolgens bloedserieus: "Dat zal nooit gebeuren."

Ach, mijn ego is niet bijzonder groot, daar zorgen mijn dochters wel voor en het is verder ook niet opgeblazen door televisieoptredens, dus ik heb het niet persoonlijk opgevat, we zijn nog steeds even goede vrienden.

Ik wens u tot slot en oprecht veel succes de komende weken. Eigenlijk heb ik er best veel vertrouwen in.

Vriendelijke groet, Remco.