Nairo Quintana snapt niet waarom er zoveel ophef is ontstaan over de manier waarop zijn machtsgreep in de Ronde van Italië gestalte kreeg.

"Ik begrijp de controverse niet", vertelt de renner van Movistar aan Cyclingnews.

De 24-jarige Colombiaan belandde dinsdag in de afdaling van de Stelvio in een groepje dat met een voorsprong van ongeveer twee minuten op rozetruidrager Rigoberto Uran en de andere favorieten begon aan de beklimming naar finishplaats Val Martello.

Via zowel het Twitteracount als de koersradio werd aanvankelijk echter gemeld dat de koers wegens de barre weersomstandigheden geneutraliseerd zou worden tijdens de afdaling van de Stelvio.

Juridische stappen

Teammanager Patrick Lefevere van Urans ploeg Omega Pharma-QuickStep wees met de beschuldigende vinger naar de organisatie omdat die de rit integraal liet afwerken, de sneeuw en lage temperatuur ten spijt.

Volgens Lefevere maakte Quintana echter misbruik van de omstandigheden. De Belg heeft al een advocaat in de arm genomen en sluit juridische stappen niet uit.

"Dat zal mij niet in dank worden afgenomen, maar dat kan me geen barst schelen", aldus Lefevere tegen de Belgische Radio 1. "Voor ze doorhadden dat Quintana weg was, waren er al twee minuten verstreken." 

Volgens Lefevere werd de neutralisatie afgeroepen via de wedstrijdradio. "Hoe laf is het van de organisatie om de schuld af te schuiven op de man van de koersradio?  Maar dan moet je weten dat de UCI baas is in de koers. Waar zaten die heren dan?"

"Het is niet de organisatie die beslist wat er gebeurt, het is de UCI. En mijn woede is daarom: de zwakke juryleden laten de koers overnemen door de organisatie, die ten koste van alles het spektakel wil laten doorgaan. En er zijn een paar juryleden van wie bekend is dat ze terugkomen op beslissingen. We hebben dat al een paar keer gezien. Ik ben het beu."

Quintana is zich van geen kwaad bewust. "Ik hoorde niets van de organisatie of van mijn team over een neutralisatie", aldus de klimmer, die de koninginnenrit op zijn naam schreef en de leiding in het klassement veroverde. "We maakten het verschil trouwens vooral op de slotklim, niet in de afdaling."

De Colombiaan ontkent dat hij een aanval op touw wilde zetten in de afdaling van de Stelvio. "Pierre Rolland en Ryder Hesjedal zetten zich voorop en ik dook in hun wiel met een teamgenoot. Ik heb niet aangevallen."

Rode vlag

Op Twitter circuleert een foto waarop te zien is dat een motorrijder wappert met een rode vlag voor de groep van Quintana, een teken dat door velen werd opgevat als een neutralisatie.

"Ik weet het niet, het regende en ik had slecht zicht. Ik wist wel dat ze zouden waarschuwen voor gevaarlijke bochten."

Met nog vijf etappes voor de boeg koestert Quintana nu een marge van 1.41 minuut op Uran. "Ik bewijs hier dat mijn tweede plaats in de Tour de France van vorig jaar geen kwestie van geluk was. Ik weet zeker dat er nog veel aanvallen zullen komen, gelukkig heb ik sterke ploeggenoten."

Organisatie

Koersdirecteur Mauro Vegni zei dinsdagavond tegen de Italiaanse televisiezender RAI dat de ploegleiders niet zijn ingelicht over een neutralisatie.

"Er was geen discussie over. Op drie à vier kilometer van de top van de Stelvio waarschuwden we iedereen dat de afdaling er gevaarlijk bij lag. We meldden dat er een motorrijder met een rode vlag voor het peloton zou rijden. Er was geen sprake van een neutralisatie."

Bekijk alle klassementen in de Giro