Nairo Quintana heeft dinsdag in de chaotische zestiende etappe de leiding gepakt in de Giro d'Italia.

De Colombiaan schreef de koninginnenrit in de Dolomieten met passages over de besneeuwde Gavia en Stelvio op zijn naam.

Hij kwam in zijn eentje boven op de slotklim naar Val Martello en had 4.11 minuten voorsprong op klassementsleider Rigoberto Uran, anderhalve minuut meer dan de benodigde 2.40 minuten.

Quintana reed op de Stelvio met Pierre Rolland en Ryder Hesjedal weg bij de groep met daarin Uran en de Nederlander Wilco Kelderman. 

Ook Cadel Evans, Sebastian Henao, Fabio Aru, Domenico Pozzovivo, Rafal Majka en Robert Kiserlovski zaten in die groep.

Rolland moest op de slotklim Quintana en Hesjedal laten gaan. Kelderman reed in de slotkilometers nog weg bij de groep van Uran en finishte als vierde achter Rolland en Hesjedal op 3.32 minuten van winnaar Quintana. De renner van Belkin zakte ondanks zijn topprestatie naar de achtste plek in het klassement, omdat de Fransman Rolland hem passeerde.

De Italiaan Dario Cataldo van Team Sky was lange tijd koploper in de koninginnerit, maar werd op de slotklim voorbijgestreefd door de klassementrenners.

Poels

Wout Poels kan een goede eindklassering vergeten. De Nederlander van de Belgische ploeg Omega Pharma-QuickStep verloor veel tijd. 

Hij arriveerde als 135e bij de aankomst in Val Martello op bijna drie kwartier van Quintana.

Poels viel door zijn slechte dag uit de top tien van het algemeen klassement en kelderde naar de 23e plek. Hij is nog wel de tweede Nederlander.

Commotie

De organisatie van de Giro zorgde voor grote commotie door te melden dat de koers tijdens de afdaling van de Stelvio zou worden geneutraliseerd wegens sneeuwval.

Even later herriep de organisatie die beslissing toen de renners vooraan al zo'n beetje beneden waren. ''Geen neutralisatie. Excuses voor de verkeerde informatie'', twitterde de wedstrijdleiding.

De renners moesten in de koninginnenrit eerst de Gavia (eerste categorie) en daarna de Stelvio (buitencategorie) over. Op de flanken van de twee hoge passen in de Italiaanse Dolomieten lagen al hoge sneeuwmuren. 

Veel kritiek

De renners daalden voorzichtig de Gavia af, maar tijdens de beklimming van de Stelvio begon het te sneeuwen. De top ligt op ongeveer 65 kilometer van de finish. Cataldo kwam als eerste boven.

Neutralisatie betekent in principe dat de renners op hun gemak naar beneden mogen fietsen en de wedstrijdleiding de tijd stilzet, maar de koers gaf een ander beeld te zien. De profs reden in volle vaart over het natte wegdek via de tientallen haarspeldbochten naar beneden.

Er is veel kritiek op de organisatie om de rit te laten verrijden. Veel renners vinden het te gevaarlijk en te zwaar.

Bekijk de klassementen

Lefevere: 'De renners worden behandeld als stront'