Rafael van der Vaart heeft dinsdag een kuitblessure opgelopen tijdens de afsluitende training van het Nederlands elftal in Lagos. De middenvelder verliet voortijdig het trainingsveld van het Cascade Resort.

Van der Vaart volgde al een aangepast trainingsprogramma omdat hij maandag lichte koorts had. Tijdens de oefensessie kreeg hij last van een kuit.

De 109-voudig international laat zich dinsdagmiddag onderzoeken door de arts van Oranje. De perschef van het Nederlands elftal verwacht woensdag meer duidelijkheid over de blessure.

Paul Verhaegh werkte dinsdag eveneens individueel aan zijn herstel. De rechtsback is bijna hersteld van een enkelblessure.

Bondscoach Louis van Gaal en zijn spelers arriveren dinsdagavond op Schiphol. Ze trainen donderdag in De Kuip om zich voor te bereiden op het oefenduel van zaterdag met Ghana.

Van Gaal maakt zaterdag voor die oefenwedstrijd zijn definitieve selectie van twintig veldspelers en drie doelmannen voor het WK bekend.

Rendement

Hij moet nog zes veldspelers en een keeper uit zijn voorlopige selectie van dertig spelers teleurstellen. De nieuwe manager van Manchester United vertelde maandag dat hij al twintig spelers in zijn hoofd heeft.

Van der Vaart stond vorige maand bij Hamburger SV ook al met een kuitblessure aan de kant. De middenvelder maakte de afgelopen week in Portugal geen erg fitte indruk. Van Gaal liet doorschemeren dat hij de linksbenige spelmaker wel mee naar het WK wil nemen.

''Soms gaat rendement voor fitheid", leek hij op Van der Vaart te doelen. ''We hebben bovendien nog enkele weken om iedereen op te krikken."