De ploegleiding van Belkin rekent dinsdag net als de rest van het Giro-peloton op een loodzware etappe over de fameuze bergen Gavia en Stelvio.

"We zijn nu beneden bij de Gavia en 100 meter boven ons zien we al het wolkendek. Ik ben benieuwd wat we boven aan gaan treffen", laat Frans Maassen vanuit Italië aan NU.nl weten.

Twijfel over het doorgaan van de etappe is er bij Belkin nooit geweest. De Giro besloot pas maandag dat de rit in zijn geheel doorgaat, ondanks de sneeuw op de top van de Gavia. 

"Ik heb niet het idee dat de directie van de Giro er in meegaat als wij er bezwaren tegen hebben. Het wordt er niet leuker op zo, maar de renners zijn allemaal bikkels."

"In Vlaanderen is het ook vaak koud. We kunnen er verder weinig aan veranderen. Ik hoop alleen niet dat we de taferelen gaan zien zoals in 1988 met Van der Velde en Breukink, dat renners in de afdaling bevangen raken door de kou. Ik verwacht wel dat ze en groupe de Gavia op rijden."

Pozzovivo

Belkin heeft de renners niet speciaal voorbereid op de omstandigheden. "We kunnen er alleen maar voor zorgen dat we op elke berg met kleding en bidons staan, meer kunnen we niet doen."

Wilco Kelderman verdedigt in de kou, de temperaturen zijn bovenin rond het vriespunt, zijn zevende positie in het klassement. Maassen rekent op een goed optreden van zijn kopman, die zondag twee plekken prijsgaf.

"Wat is een minder dagje als hij elfde wordt? Hij heeft de rustdag heel goed verteerd, net als de hele ploeg trouwens. Ik verwacht dat hij er weer bij zit en zo lang mogelijk met de allerbesten mee kan."

Kelderman heeft een goede kans om nummer zes Domenico Pozzovivo te achterhalen aangezien de Italiaan ziekjes is. "Volgens mij valt dat wel mee. Ik verwacht Pozzovivo gewoon bij de top vijf. Als je top tien staat, ben je niet ziek."

Niveau

Maassen en Belkin zijn niet verbaasd over de prestaties van Kelderman, die vooraf op de top tien mikte. "Het talent is aanwezig en dit ligt binnen zijn mogelijkheden. Het is een frisse jongen die veel rust toont."

Kelderman hoopt volgend jaar aan de start van de Tour de France te verschijnen. Maassen denkt dat het niveau daar nog hoger ligt dan bij de Giro, al wordt er in deze editie elke dag gestreden door de klassementsrijders.

"De Tour is de belangrijkste wedstrijd in het jaar en daar ligt het niveau misschien iets hoger, maar dit is dan de zwaarste wedstrijd van het jaar. Het is jammer dat er in de eerste week met die megavalpartij veel favorieten zijn uitgevallen."

"Aan de andere kant lag Kelderman daar ook twee keer bij en die heeft daarna ook een hoog niveau laten zien. Het is gewoon een prachtige Giro om mee te maken en te volgen. Uran heeft nu de beste papieren voor de winst, maar bij een slechte dag staan er genoeg anderen klaar om hem te passeren."

Volg de zestiende etappe van de Giro via de liveticker

Vakbondsvoorzitter Traksel: 'Giro speelt met mensenlevens'