De provincie Noord-Brabant wil de start van de Ronde van Italië in 2016 graag organiseren en heeft maandag al aan Den Bosch gevraagd of de stad interesse heeft. De provinciehoofdstad heeft het verzoek in overweging.

''We zijn een sportprovincie én een wielerprovincie en organiseren graag grote evenementen. De Giro is een prachtig evenement", legde een provinciewoordvoerster maandagavond uit.

Wedstrijdorganisator Libéma Profcycling, die de Giro naar Nederland haalde, is in Den Bosch gevestigd en werkt al langer met de provincie samen.

De provincie was al langer op de hoogte van de plannen van Libéma om de Giro naar Nederland te halen, aldus de woordvoerster. Den Bosch heeft ervaring vanwege de organisatie van de Tourstart in 1996.

Diverse kandidaten

De gemeente en de provincie benadrukken dat er nog niks vastligt. Officieel zijn er nog diverse kandidaten voor de eerste rit. ''We hebben het verzoek aangehoord", aldus de gemeente. ''We praten ook met andere Brabantse gemeenten die belangstelling hebben", aldus de provincie.

De Giro ging dit jaar van start in het Noord-Ierse Belfast. In 2002 startte de Giro in Groningen en in 2010 in Amsterdam. 

In 2015 start de Tour de France met een tijdrit door de straten van Utrecht. De tweede rit start vanuit Utrecht en eindigt op Neeltje Jans, een kunstmatig eiland tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland.

Giro d'Italia start in 2016 in Nederland