De sectie betaald voetbal van de KNVB is absoluut niet te spreken over het miljoenenverlies waar de amateurs dit seizoen mee te kampen hebben.

De sectie amateurvoetbal stevent af op een verlies van 4 miljoen euro terwijl de proftak van de bond ongeveer een half miljoen euro winst maakt.

"Omdat we samen in één huis wonen en elkaars kosten delen, zullen we als bedrijf onder de streep verlies maken", legt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen uit.

"We hebben de amateurs bij herhaling gewaarschuwd en denken dat de huidige plannen onvoldoende zijn om het tij te keren."

De KNVB heeft onlangs zestig mensen moeten ontslaan in de amateursectie, waarvan ongeveer de helft gedwongen. Van Oostveen maakt zich in dat licht zorgen om de toekomst van het voetbal.

"Wij trekken nu aan de bel omdat amateurclubs ook de spelers opleiden voor de profs. We gaan als KNVB niet failliet, maar we maken ons ernstige zorgen."

Promotie/degradatie

In de begroting voor het komende seizoen denkt de KNVB in de sectie betaald voetbal een positief resultaat van rond de anderhalf miljoen euro te boeken. Daarbij is het WK niet meegerekend.

Van Oostveen stelde maandag na de algemene vergadering betaald voetbal ook het gesteggel over de promotie/degradatieregeling vanuit de topklasse naar de Jupiler League zat te zijn.

"We hebben dat samen afgesproken en ik neem aan dat de amateurtak de geloofwaardigheid niet kwijt wil. Elke keer komen er weer nieuwe dingen op tafel. Die regeling is voor ons prioriteit nummer één, twee en drie."

"Die clubs moeten opleiden voor het betaalde voetbal en we zien dat we qua structuur achterlopen kijkend naar landen als Portugal en Duitsland, waar het wel goed geregeld is."

Doorstroming

De angst leeft bij Van Oostveen dat het gebrek aan een dergelijk systeem uiteindelijk invloed heeft op de prestaties van het Nederlands elftal. "Portugal is qua grootte vergelijkbaar met Nederland, maar is wel in staat om steeds goed te presteren op grote toernooien."

"Wij kunnen dat nu ook nog, al moeten we ons afvragen of we dat op deze manier vol kunnen houden. Nederland wil een opleidingsland blijven en dan moet er doorstroming zijn vanuit het amateurvoetbal."

KNVB versoepelt schorsingen eredivisiespelers