Volgens Ruud van Nistelrooij is het gunstig dat Oranje niet tot de topfavorieten behoort op het WK in Brazilië.

"Oranje kan gaan verrassen. Het lekkere van dit toernooi is dat er zo weinig verwacht wordt. Dat is makkelijker voetballen dan wanneer je het als topfavoriet waar moet maken", zegt Van Nistelrooij in een interview met NU.nl.

"Er zit ook veel talent in de selectie en ik denk dat bondscoach Louis Van Gaal dat met zijn visie heel sterk kan neerzetten, of dat nou in systeempje 1 of 2 is."

De 70-voudig international treedt na het WK zelf in dienst van de KNVB. Hij wordt assistent van de nieuwe bondscoach Guus Hiddink en kijkt daardoor met andere ogen naar het WK.

"Dat wordt ineens heel anders. Alles wat ik op het WK zie van Oranje wordt meteen vertaald naar augustus. Wat voor indruk maken ze? Hoe ontwikkelen bepaalde spelers zich?"

"Je weet nooit wie er opkomt. Zo'n Memphis Depay kan het in Brazilië ineens een paar wedstrijden fantastisch doen. Anderen ook. Het talent is er voor de komende jaren."

Kop koffie

In maart werd officieel bekendgemaakt dat Van Nistelrooij net als Danny Blind assistent wordt van Hiddink. De 37-jarige oud-spits hoefde niet lang te twijfelen toen de nieuwe bondscoach belde.

"Ik dacht: oké, dit is mooi. Ik voelde meteen dat ik het wilde, al was ik ook verbaasd. Ik was totaal niet bezig met het feit dat ik in aanmerking zou kunnen komen voor zo'n functie. En ik had Hiddink lang niet gesproken."

Een paar dagen later reed Van Nistelrooij naar Hiddinks huis in Amsterdam voor een kop koffie. "We hebben nog even wat dingen doorgenomen. Hoe hij mijn rol zag met die van Danny Blind, zijn andere assistent. Twijfel was er niet. Door dat gesprek werd mijn gevoel alleen maar beter. Ik wilde heel graag."

Lees het volledige interview met Van Nistelrooij, waarin hij ook spreekt over zijn toekomst als trainer en zijn besluit om te stoppen als analyticus op televisie

Oranje raakte 'nooit in paniek' op succesvol WK van 2010