Motorsportbaas Toto Wolff van Mercedes sluit niet uit dat hij in de toekomst teamorders oplegt aan zijn coureurs Nico Rosberg en Lewis Hamilton.

"We hebben besloten om ze vrij te laten racen, maar door hun onderlinge strijd hadden ze beiden bijna problemen met de banden. Dat is een heel gevaarlijke situatie", legt Wolff uit aan Bild.

"Er kan altijd iets onverwachts gebeuren, zoals zondag met Hamilton, die iets in zijn linkeroog kreeg. Dan hijgt er meteen een wagen van Red Bull Racing in onze nek."

Wolff kent een eenvoudige oplossing. "Ze niet meer vrij laten racen en de Formule 1 daarmee saai maken. In bepaalde situaties betekent dat ook het geven van teamorders."

"Daarover hebben we nagedacht. Dan hadden we halverwege de Grand Prix de stand gewoon 'bevroren' en Hamilton verboden om Rosberg aan te vallen. De luxe van een duel tussen die twee kunnen we ons alleen veroorloven als we een grote marge op de rest hebben."

Spanning

Rosberg triomfeerde in Monaco, waarmee hij de leiding in de WK-stand overnam van Hamilton. Tussen de Duitser en de Brit was er sprake van enige spanning.

Zaterdag hinderde Rosberg zijn teammaat in de kwalificatie. Doordat Rosberg door een remfout even van de baan afging, moest Hamilton zijn ronde afbreken. Zondag kon er bij de oud-coureur van McLaren nauwelijks een lach vanaf op het podium.

"Als twee mannen strijden om dezelfde vrouw mogen ze elkaar na verloop van tijd niet meer", laat Wolff er een metafoor op los.

"Rosberg en Hamilton willen allebei dezelfde vrouw: de WK-titel. Ze gaan heel ver om aan het eind van het seizoen met die bokaal in de hand te staan. Ik geloof niet dat coureurs vrienden van elkaar kunnen zijn."

Uitpraten

Rosberg erkende dat het een 'moeilijk weekeinde' was. "We moeten het nu eerst maar een beetje laten rusten, maar daarna gaan we samen om de tafel en zullen we dit uitpraten, zoals altijd.''

De twee kennen elkaar al uit hun tijd dat ze beiden nog wedstrijden reden in de karts. Het gedrag van Hamilton is voor Rosberg dan ook geen verrassing. "Als je iemand al sinds je dertiende kent, kun je niet meer worden verrast."