Robert Gesink herstelt snel van de ingreep aan zijn hart. Hij maakte zondag bekend dat hij in augustus aan de start van de Ronde van Spanje zal verschijnen.

"Het is een opluchting dat de ingreep achter de rug is. De nasleep is enorm meegevallen. Zes dagen na de behandeling zat ik al weer op de fiets", aldus de bijna 28-jarige Achterhoeker in Nieuwegein.

"Ik ging 6 mei het ziekenhuis in met het idee dat ze alleen het probleem gingen vaststellen. Het bleek echter iets anders dan verwacht. Ze konden het direct oplossen", legt Gesink zijn snelle herstel uit.

"Het is een enorme meevaller dat het zo is gelopen. Anders had ik nu nog geopereerd moeten worden en had ik daarna nog maanden medicijnen moeten slikken waarmee ik niet had mogen koersen."

Gesink was zondag op een wielerparcours in Nieuwegein aanwezig bij een selectiedag van Team Belkin. In de laatste week van de Tour de France zal de sponsor met een groep van negen kinderen van Utrecht naar Parijs fietsen. De klimmer was present om de kinderen tips te geven en hun vragen te beantwoorden.

Lange ritten

Inmiddels voelt Gesink zich weer renner en zat hij de afgelopen weken veel op de fiets. "Vorige week heb ik al weer ritten van 5,5 en 6 uur gemaakt. Ik ben nog een paar dagen naar de Eifel geweest en heb me ook bergop kunnen testen."

Door zijn snelle herstel gaat hij maandag met enkele ploeggenoten op trainingskamp. "Ik vertrek morgen naar de Sierra Nevada voor een hoogtestage met onder anderen Bauke Mollema en Steven Kruijswijk", aldus Gesink. "De eerste week wil ik gewoon meefietsen en het is de bedoeling dat ik in de tweede week ga kijken of een Tourdeelname verstandig is."

Want ook de Ronde van Frankrijk heeft de nummer vijf van 2010 nog niet uit zijn hoofd gezet. "Als ik daar van start ga wil ik wel iets kunnen betekenen. Een goed klassement rijden of een etappe winnen moet dan wel binnen de mogelijkheden liggen. Anders zal ik de Tour niet rijden."

Een week voor de eventuele Tour rijdt Gesink vrijwel zeker de wegwedstrijd op de NK wielrennen. Verder denkt hij aan een optreden in de Ster ZLM Toer, een meerdaagse koers. "De Dauphiné en Zwitserland zouden nog te veel gevraagd zijn. Dan is de Ster ZLM Toer een mooie tussenstap."

USB-stick

Na zijn snelle herstel rest de vraag waarom de Varssevelder niet eerder is behandeld. "Dat is achteraf inderdaad balen, maar de revalidatie leek minstens een halfjaar te duren en dan hak je niet zo snel de knoop door. Als ik had geweten dat het zo spoedig zou gaan, had ik het wellicht eerder gedaan."

Gesink, die de gehele behandeling aan zijn hart bij bewustzijn was, droeg de winter voor de operatie een 'soort USB-stick' onder zijn huid die de hartslagen registreerde.

"Eerst was ik er nooit zoveel mee bezig. Ik had er weleens last van, maar het was ook niet een groot iets. Nadat ik dat kastje bij mijn hart kreeg was ik er wel veel meer mee bezig. Dacht ik bij alles wat ik voelde dat het mijn hart was."

In de media verschenen verhalen over een mentaal probleem in plaats van een fysieke beperking. Het zou bij Gesink vooral door stress komen. "Ik had stress, ja. Maar ik kreeg vooral stress door de onzekerheid over mijn hart en niet andersom."

Kelderman

De klimmer ziet met veel plezier dat zijn ploeggenoot Wilco Kelderman het goed doet in de Giro. Zondag zakte Kelderman wel van de vijfde naar de zevende plaats, maar de verschillen zijn klein.

"Enorm knap wat Wilco daar laat zien. Top vijf in zo'n grote ronde is echt niet niks. Ik hoop dat hij stand kan houden en misschien nog een stukje kan stijgen."

Kelderman rijdt tactisch zeer sterk en houdt elke beklimming zijn eigen tempo aan. "Dat is ook de manier waarop hij het moet doen. Hij is niet zo'n sprinkhaan als die kleine Colombianen. Die zijn veel explosiever."

Gesink neemt definitief deel aan Vuelta