Rafael van der Vaart hoopt van harte dat hij ondanks zijn matige seizoen bij Hamburger SV met Oranje naar het WK mag. Over zijn fysieke gesteldheid maakt hij zich geen zorgen.

"Ik zit tegen de honderd procent aan", zegt hij langs het trainingsveld van het Cascade Resort in Lagos, de plek waar Oranje zich voorbereidt op het komende WK.

Het wereldkampioenschap in Brazilië moet de zesde eindronde op rij worden voor de 109-voudige international, mits hij uiteraard niet bij de zeven afvallers hoort die bondscoach Louis van Gaal uiterlijk 2 juni aanwijst.

"Ik voel me goed", aldus Van der Vaart. "Natuurlijk heeft HSV een slecht seizoen gedraaid, zeker na de winterstop. Dat gold voor mij persoonlijk ook. In de eerste competitiehelft was ik van waarde voor het elftal, met verschillende goals en assists, daarna deelde ik in de malaise. Dat laatste deel was het slechtste halfjaar uit m'n carriere."

De 31-jarige linkspoot slaagde er niet in zijn ploeg bij de hand te nemen. ''Ik kon geen bepalende rol spelen. Ben in de laatste duels ook wat eerder naar de kant gehaald. Toch heb ik in alle competities zo'n dertig wedstrijden gespeeld. Heb maar een paar potjes gemist. Alleen wonnen we te weinig. Ja, dan komt er een hele grauwsluier over het seizoen te hangen."

Sneijder

Bij Oranje is de sfeer heel anders, concludeert hij. ''Gezamenlijk werken we naar het grote doel: het WK in Brazilië. Hier gaan de gesprekken over voetbal, niet over mogelijke degradatie. Ik doe m'n stinkende best om me in de selectie en in het elftal te spelen."

In het nieuwe spelsysteem van Oranje lijkt Wesley Sneijder degene voor wie de nummer 10-positie bestemd is.
"Tuurlijk, hij doet het goed. Toch heb ik afgelopen seizoen meer op die positie gespeeld dan hij, haha."

Nigel de Jong: 'Op een WK moet je willen killen'