Wilco Kelderman is zondag van de vijfde naar de zevende plaats gezakt in het algemeen klassement van de Ronde van Italië.

De 23-jarige renner van Belkin eindigde in de vijftiende rit met aankomst op de Montecampione (een klim van negentien kilometer) als elfde op 1.13 minuut van ritwinnaar Fabio Aru.

Rigoberto Uran behield de roze leiderstrui. De Colombiaan herstelde zich knap van een zwakke dag en passeerde als vijfde de streep.

Uran verloor wel wat tijd op Nairo Quintana, die net als zaterdag pas laat demarreerde. Quintana ging en passant Kelderman voorbij in de stand. De Nederlander moet nu ook Aru boven zich dulden.

Wout Poels beleefde een slechte dag en verruilde de achtste voor de tiende positie.

Cunego

De 201 kilometer lange etappe kende een vlak parcours, op de slotklim na. In de lange aanloop ontstond een kopgroep van twaalf renners, onder wie Damiano Cunego.

De leiders bouwden een riante voorsprong op, maar door het werk van Trek en met name Neri Sottoli was daar nog maar iets meer dan twee minuten van over aan de voet van de Montecampione.

In het peloton gooide Julian Arredondo toen de weg omhoog begon te lopen meteen de knuppel in het hoenderhok.

De Colombiaan van Trek kwam niet weg en dat gold even later ook voor de Ier Philip Deignan.

Rustdag

Het was Aru die de beste klimmersbenen had. De 23-jarige Italiaan van Astana reed weg bij alle favorieten en verzwakte niet. Kelderman klom minder overtuigend dan zaterdag, maar hij bleef knap in het spoor van Cadel Evans en de meeste andere favorieten.

De Ronde van Italië is maandag toe aan de derde rustdag. In de slotweek staan nog enkele heel zware etappes op het programma. Vermoedelijk valt zaterdag de beslissing in de rit met aankomst op de Monte Zoncolan.

De verschillen in het klassement zijn klein. Uran heeft een marge van 1.03 minuut op Evans en 1.50 minuut op Rafal Majka. Kelderman heeft een achterstand van 3.04 minuten op Uran.

Bekijk alle klassementen in de Giro d'Italia