Theo Bos heeft de zondag eindzege gepakt in de World Ports Classic, dankzij een tweede plaats in de door Ramon Sinkeldam gewonnen etappe naar Rotterdam.

De eerste rit van de tweedaagse World Tour-wedstrijd, van Rotterdam naar Antwerpen, was zaterdag een prooi voor André Greipel. Bos werd daarin derde.

Zondag legden de coureurs in omgekeerde richting de 195 kilometer tussen de twee havensteden af.

Bos snoepte door de eerste tussensprint te winnen al wat af van de voorsprong van leider Greipel. In de eindsprint ging Sinkeldam (Giant-Shimano) er vervolgens verrassend met de zege vandoor.

De tweede plaats van Bos, voor Greg Henderson, was evenwel voldoende voor de winst van het eindklassement. Daarin werd Sinkeldam tweede. Greipel werd opgehouden in de slotrit en kon niet meesprinten.

Zeer welkom

Bos was erg blij met zijn succes. ''Deze overwinning is zeer welkom. Ik heb nog nooit een klassement gewonnen, dus dit is heel mooi'', zei de Belkin-rijder.

Al had hij uiteraard ook graag de rit op zijn naam geschreven. ''Ik begon de sprint vroeg, voelde iemand komen en toen pakte Ramon mij op de streep. Dat was zuur. Het is teleurstellend dat ik het vandaag niet kon afmaken, er moet nog wat werk verzet worden.''

Toch voelt de Harderwijker zich al een stuk sterker dan tijdens de Ronde van Turkije eerder deze maand. Daar kon hij de verwachtingen niet waarmaken. ''Ik was daar niet scherp. Na Turkije baalde ik heel erg dat ik het niet af kon maken. Toen moest ik mij excuseren naar mijn ploeg. Nu is dat een leuker gesprek.''

''Nu ben ik nog steeds niet honderd procent, maar als ik hier het eindklassement win, ben ik toch goed in vorm. Al is het nog niet helemaal in balans. Ik moet nog wat frisser worden. Soms ben je te veel het goede gevoel aan het najagen. Het moet gewoon vanzelf komen.''

Sinkeldam

Dagwinnaar Sinkeldam wist vooraf dat hij winstkansen had. "Ik doe niet veel onder voor sprinters als Bos. Winnen van de grote mannen als Cavendish en Greipel wordt lastig, maar van de anderen kan ik winnen. Ik zat er in Duinkerken en Picardië al dicht bij."

Tot zijn schrik kwam Sinkeldam bij aanvang van de sprint te vroeg op kop ''Gelukkig ging er iemand over mijn heen. Daarna passeerde Theo mij en kon ik zijn wiel pakken. Het liep perfect voor mij."

Voor de eindzege kwam hij echter punten tekort. ''Zaterdag reden we niet voor mij. Ik pakte nog wel de tussensprint, maar voor vandaag was de kans klein om die nog te pakken. Daardoor was de dagzege het belangrijkste.''