Epke Zonderland heeft zondag in Sofia voor de tweede keer in zijn loopbaan de Europese titel op rek veroverd. Daarnaast pakte de Fries ook nog brons op brug.

De regerend olympisch- en wereldkampioen won goud op rek met een score van 15,866 na een oefening waarin hij niet alle risico’s nam.

Zijn grootste concurrent Fabian Hambüchen was eerder ten val gekomen. Zilver was nu voor de Brit Sam Oldham (14,866), diens landgenoot Kristian Thomas (14,808) kreeg brons. 

Zonderland was van plan in de finale zijn oefening van het WK van Antwerpen uit te voeren maar de scores van de andere finalisten waren dermate laag dat de Fries van de twee dubbele combinaties van vluchtelementen er een liet zitten. Dan nog was het verschil met de nummer twee een vol punt.

Op brug turnde de 28-jarige Zonderland een oefening die goed was voor een score van 15,533. Alleen de Oekraïner Oleg Verniajev (15,966) en de Rus David Beljavski (15,566) deden het beter.

Van Gelder

Yuri van Gelder slaagde er zondag niet in een medaille te behalen. De Brabander, voor het laatst op het podium bij de EK in 2009 (goud), ging bij de toestelfinale op ringen in Sofia in de fout bij zijn afsprong en realiseerde een povere score van 14,208. Daarmee werd Van Gelder achtste en laatste. 

Het goud was voor de Russen Denis Abliazin en Aleksandr Balandin: beiden 15,800. Het was voor Abliazin zijn tweede succes na de winst op vloer. De Fransman Samir Ait Said kreeg het brons omgehangen: 15,766.

Schmidt

Casimir Schmidt eindigde als vierde in de toestelfinale op sprong. De Hoofddorper realiseerde over twee sprongen een gemiddelde score van 14,833.

Met name zijn eerste sprong, een tsukahara gestrekt met 2,5 schroef, werd vrijwel perfect uitgevoerd en was goed voor een score van 15,000.

De Rus Denis Abliazin pakte met 15,150 het goud, zijn derde al na successen op vloer en ringen. De Oekraïner Igor Radivilov werd tweede: 15,050. Zijn landgenoot Oleg Verniajev (14,916) kreeg het brons.

Wammes

Jeffrey Wammes belandde bij beide sprongen op zijn achterwerk, maar kreeg na protesten over de springplank een herkansing.

Ook na die extra sprong bleef de Amsterdammer achtste en laatste.