Joost Luiten heeft zich in de derde ronde van het BMW PGA Championship gemeld bij de kanshebbers op een ereplaats met een bijbehorende aantrekkelijke geldprijs.

De Bleiswijker voltooide de 18 holes zaterdag in Engeland in 67 slagen (-5). Hij noteerde vijf birdies en verspeelde nergens een slag.

Luiten deelt de vierde plaats met de Noord-Ier Rory McIlroy, de voormalig aanvoerder van de wereldranglijst. Beiden staan op 208. De Engelsman Luke Donald en de Ier Shane Lowry zijn binnen hun bereik.

De Deen Thomas Björn, die het toernooi op de Wentworth Club opende met een fabuleuze 62, moet met een totaal van 201 op de slotdag erg veel verkeerd doen om de winstpremie van bijna 800.000 euro nog mis te lopen.

Björn had een mindere tweede ronde (72), maar vond de 'swing' zaterdag na een matig begin ineens terug. Hij begon met een dubbele bogey en sloeg ook nog een enkele. Meteen daarna kondigde het herstel zich aan met een birdie. Er zouden er nog zeven volgen, op de laatste acht holes.

Robert-Jan Derksen kon zich amper verbeteren. Na een ronde van 73 (+1) is hij nu 61e met 218 totaal. Daan Huizing raakte door een 74'er (220) nog iets verder achterop.