Nico Rosberg start zondag vanaf pole position tijdens de Grand Prix van Monaco.

Hoewel de wedstrijdleiding na afloop van de kwalificaite onderzocht of de Duitser in de fout was gegaan, bleef de tijd van de Mercedes-coureur staan.

Rosberg hinderde in de slotfase zijn teamgenoot Lewis Hamilton. Nadat hij vanwege een remfout in bocht 5 even van de baan afging, moest Hamilton zijn snelle ronde vanwege de gele vlaggen afbreken. 

De FIA heeft echter besloten Rosberg geen straf op te leggen.

Hamilton moest daardoor genoegen nemen met de tweede plaats.

Na afloop bood Rosberg zijn excuses aan. ''Ik dacht dat het al klaar was. Maar natuurlijk vind ik het jammer voor Lewis wat er is gebeurd. Ik wist ook niet precies waar hij was. Ik zag hem niet komen.''

De Duitser staat voor de tweede keer dit jaar op pole position. Net als vorig jaar zette Rosberg in de kwalificaties de beste tijd neer (1.15,989). Hamilton klokte 1.16,048.

Daniel Ricciardo eindigde in zijn Red Bull als derde in 1.16,384. De Australiër troefde zijn teamgenoot en regerend wereldkampioen Sebastian Vettel af, die in 1.16,547 als vierde finishte.

WK-stand

Rosberg eindigde de afgelopen vier Grands Prix als tweede achter Hamilton. Eerder op zaterdag was Hamilton nog de snelste in de derde vrije training in Monaco.

Het WK is voorlopig een onderlinge strijd tussen de coureurs van Mercedes. Hamilton gaat na vijf races aan kop met 100 punten, Rosberg volgt met 97.

Hamilton bekritiseert gedrag teamgenoot Rosberg