Ajax neemt Nick Viergever over van AZ. Beide clubs hebben zaterdag overeenstemming bereikt over een transfer van de 24-jarige verdediger.

Dat hebben Ajax en AZ bekend gemaakt. 

Als Viergever de medische keuring doorstaat en de laatste formaliteiten zijn afgehandeld, ondertekent de enkelvoudig international een contract tot medio 2018 bij Ajax.

Viergever stond nog tot medio 2015 onder contract bij AZ. Ajax heeft geen mededelingen gedaan over de transfersom. De Amsterdammers probeerden hem twee jaar geleden ook al aan te trekken.

Met de transfer van Viergever speelt Ajax al in op een vertrek van Niklas Moisander, die twee jaar geleden AZ ook al voor Ajax verruilde. De Fin heeft nog een contract tot medio 2015, waardoor Ajax hem komende zomer wil verkopen om te voorkomen dat hij transfervrij vertrekt.

PSV

Ajax heeft met Stefano Denswil al een potentiële vervanger van Moisander in huis. Viergever is niet alleen inzetbaar als linker centrale verdediger. Hij kan ook als linksback uit de voeten.

Viergever werd de afgelopen weken ook in verband gebracht met een overstap naar PSV. De eenmalig international kwam eerder uit voor Sparta.

Jongensdroom

De verdediger gaf op de website van Ajax aan dolgelukkig te zijn met zijn overstap. ''Als kleine jongen was Ajax, na Sparta waarvoor ik speelde, mijn favoriete club. Het was een jongensdroom om ooit bij Ajax te spelen. Dat het nu eindelijk werkelijkheid is geworden, is mooi.''

Met AZ heeft Viergever een lang seizoen achter de rug. De ploeg speelde mede door uitstekende resultaten in de Europa League en deelname aan de play-offs in totaal 58 duels, waarvan Viergever er slechts twee miste. ''Hopelijk speel ik volgend jaar ook 56 duels, maar dan met een groot aantal in de Champions League.''

Voor het WK kwam Viergever niet in aanmerking, waardoor hij rustig van een vakantie kan genieten. Hij mikt bij Ajax op een basisplaats en wil daarmee weer in beeld komen bij Oranje. ''Ik ging ervoor om ook nu bij de selectie te zitten, maar dat is niet gelukt. Mijn nieuwe doelstelling wordt het EK van 2016.''