Nigel de Jong beseft dat er op een WK andere dingen van een speler gevraagd worden. De ervaren middenvelder van AC Milan probeert zijn over-mijn-lijk-mentaliteit over te brengen op de jonge spelers bij Oranje.

"Het gaat maar om één instelling: killen. Op een WK moet je willen killen. Alles opvreten wat op je pad komt, anders vreten ze jou op. Killen, killen, killen", zegt De Jong in een interview met NU.nl.

"Op een WK gelden de wetten van de jungle. Als je voor een wedstrijd in de spelerstunnel staat en je bekijkt de tegenstander moet je denken: ik ben beter dan jij, zo'n houding moet je wel hebben. Anders ga je het niet winnen."

De Jong zegt zich er van bewust te zijn dat bij Nederlandse voetballers de absolute wil om ten koste van alles te winnen nog weleens ontbreekt. "Daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Dat komt ook omdat het Nederlandse clubvoetbal qua niveau flink gezakt is." 

"De eredivisie is niet meer de competitie van tien jaar geleden, toen de clubs nog wel konden concurreren met de Europese top. Dat is al een tijdje niet meer zo. Dus wordt het als Nederlandse speler lastig om je te wapenen als het er echt om gaat. Op een WK bijvoorbeeld, het mooiste en grootste podium dat er is. Dan moet je er vanaf minuut een staan."

Babbelen

De 69-voudig international is met zijn 29 jaar één van de meest ervaren spelers van Oranje. Hij probeert zijn ervaring te delen met de jonge jongens die de afgelopen twee jaar onder bondscoach Louis van Gaal bij de selectie kwamen.

"Voor hen wordt het hun eerste toernooi, die kijken toch tegen je op. Ze vragen je over van alles. Donderdag heb ik nog een tijdje gepraat met Stefan de Vrij. Die wilde graag weten hoe ik dacht over het Italiaanse voetbal omdat hij in de belangstelling staat van Lazio Roma." 

"Dat lijkt me een mooie club voor hem, een prima stap. Zo babbel je met iedereen."

Lees het volledige interview met De Jong waarin hij ook ingaat over de moeilijke situatie van Clarence Seedorf bij AC Milan, de toekomst van Frank de Boer bij Ajax en het nieuwe spelsysteem van Oranje.