Daryl Janmaat is vrijdag aangesloten bij de groepstraining van de voorselectie van het Nederlands elftal voor het WK.

De rechtsback heeft geen last meer van de enkelblessure die hij afgelopen zaterdag opliep in het oefenduel met Ecuador (1-1).

Bondscoach Louis van Gaal oefende met 26 internationals. Arjen Robben was ook van de partij. De tweede aanvoerder voegde zich donderdag bij Oranje in Lagos.

Van Persie

Robin van Persie schitterde op de training. Tijdens een partijspelletje van vijf tegen vijf passeerde hij zijn tegenstanders alsof ze er niet stonden. De spits schoot zelfs uit de moeilijkste hoeken raak.

Van Persie komt steeds dichter in de buurt van zijn topvorm, na de knieblessure die hij zo'n twee maanden geleden opliep na zijn drie treffers in de Champions League tegen Olympiakos. Sindsdien speelde hij nog geen hele wedstrijd voor Manchester United of het Nederlands elftal.

Na enkele invalbeurten voor de volgende werkgever van Van Gaal, speelde hij 79 minuten tegen Ecuador. De aanvoerder tekende in de ArenA voor de enige treffer van zijn ploeg, op bijzonder fraaie wijze.

Van Persie is volgende week zaterdag tegen Ghana waarschijnlijk klaar voor een hele wedstrijd. Voor vertrek naar Brazilië wacht daarna alleen nog een test tegen Wales (4 juni).

Complimenten

Van Gaal organiseerde een partijspelletje van acht tegen acht spelers. Hij was zelf aandachtig toeschouwer bij een wedstrijd tussen twee ploegen van vijf internationals. Zoals bij iedere training leefde Van Gaal enthousiast mee.

Hij deelde complimenten uit, maar schroomde ook niet om zijn spelers terecht te wijzen. De geboren Amsterdammer zag Van Persie schitteren, maar het wedstrijdje ook verliezen van een ploeg bestaande uit Wesley Sneijder, Jeremain Lens, Nigel de Jong en Leroy Fer.

Jean-Paul Boëtius, Karim Rekik, Quincy Promes en Tonny Vilhena ontbreken in Portugal. Ze completeren de voorselectie van in totaal dertig spelers, maar moeten op 28 mei nog met Jong Oranje tegen Jong Schotland voetballen.

Van Gaal moet uiterlijk 2 juni zijn definitieve WK-selectie van twintig veldspelers en drie doelmannen bij de FIFA inleveren.

Van der Vaart: 'Ik moet afwachten wat er gaat gebeuren'

Vlaar: 'Moet meer initiatief tonen en leiderschap laten zien'