Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond denkt dat Björn Kuipers naast de finale van de Champions League ook een goede kans maakt op de eindstrijd van het WK.

Door de goede naam die hij heeft opgebouwd, is hij zeker een kandidaat voor de halve finale of de finale", aldus de coördinator scheidsrechterszaken van de KNVB tegen NU.nl.

"Dan moet alleen gedurende het toernooi alles meezitten. Op het WK moeten de arbiters alles opnieuw verdienen."

Kuipers is afhankelijk van de prestaties van het Nederlands elftal. Wanneer Oranje ver komt, is de kans kleiner dat hij een grote wedstrijd krijgt.

Van Egmond: "Maar we juichen natuurlijk wel voor Nederland. Kuipers en zijn assistenten hebben het er graag voor over om weinig wedstrijden te fluiten als Oranje lang in het toernooi blijft."

Minutieus

Voor Kuipers (41) afreist naar Brazilië, staat zaterdagavond eerst de finale van de Champions League op het programma. Real en Atletico Madrid treffen elkaar om 20.45 uur in Lissabon. De Oldenzaler heeft zich minutieus voorbereid op de eindstrijd.

"Buiten het werk dat ze normaal al doen, zijn daar zo'n acht dagen aan toegevoegd. Zijn team heeft samen met de videoanalist van de KNVB de vier ontmoetingen tussen beide clubs dit seizoen allemaal bekeken", vertelt Van Egmond.

"Kuipers weet precies welke spelers bepaald gedrag vertonen, wie altijd het woord voert met de scheidsrechter en hoe beide clubs staan bij spelhervattingen. Op die manier kan hij zich goed opstellen."

"De snelle omschakeling van Real Madrid is bijvoorbeeld belangrijk. Daar is Kuipers op voorbereid. Ook vanuit de UEFA en straks op het WK de FIFA wordt dat uitgebreid geanalyseerd."

Kuipers floot eerder al de finales van de Europa League en de Confederations Cup. Erwin Zeinstra en Sander van Roekel zijn de vaste assistenten van de Tukker.

Lees het uitgebreide interview met Van Egmond over Kuipers, waarin hij onder meer ingaat op de internationale uitstraling van de Nederlandse scheidsrechters, op NUsport.

Kuipers: 'Wordt een wedstrijd die ik nooit zal vergeten'

Atletico Madrid kan als zesde club Europese trilogie realiseren