Het Amerikaanse sportmerk New Balance is de nieuwe sponsor van de ploeg van coach Johan de Wit.

De afgelopen jaren trainde De Wit de formatie Project 2018 en formeel maakt hij nu de overstap naar een nieuwe ploeg.

"New Balance was afgelopen jaar sponsor bij Project 2018, maar heeft besloten een eigen ploeg te beginnen. Er zit dus een nieuwe stichting, een nieuwe organisatie achter."

New Balance heeft zich voor één jaar gecommitteerd aan de formatie, maar de intentie is om de olympische cyclus tot en met Pyeongchang 2018 te voltooien.

Annouk van der Weijden, Irene Schouten, Jos de Vos en Lucas van Alphen blijven hun coach De Wit trouw. Linda de Vries komt over van de oude TVM-ploeg. Arjan Samplonius wordt assistent bij de nieuwe equipe.

Magere jaren

Voor De Wit en zijn rijders komt er met New Balance een einde aan een paar magere jaren. Sportief gezien liep het prima, maar financieel gezien was het krap.

Zo nam Van der Weijden vorig seizoen deel aan de Winterspelen en kwam Schouten in actie op het WK, maar tijdens het seizoen moest crowdfunding er nog voor zorgen dat de ploeg op trainingskamp kon.

De Wit: "Vorig jaar kwam er te veel op de schouders van de rijders terecht. Het was lastig omdat we steeds beter gingen rijden. En hoe harder je rijdt, des te meer verantwoordelijkheid en verwachtingen je krijgt. Het was geen gezonde situatie."

Tien rijders

De Wit meldt dat hij toe wil naar een team van maximaal tien rijders. Hij denkt dat er voldoende ruimte is om nog vijf nieuwe rijders aan te trekken.

"Dat moet wel lukken. We zijn ook al benaderd, zoals de meeste ploegen wel, door buitenlandse rijders. En daar zitten interessante rijders tussen, maar er zitten ook wel haken en ogen aan. Maar hoe dan ook wordt de ploeg groter, al duurt dat misschien nog even."

Koen Verweij, die nog zonder team zit, is volgens de trainer niet te betalen voor New Balance. "Koen heeft zo'n waarde dat er nu misschien wel geen ploeg is die hem kan betalen. Ik denk dat hij daar nu tegenaan loopt. Dat neemt niet weg dat we hem er graag bij zouden hebben, maar ons budget en zijn waarde liggen nu te ver uit elkaar."