Jack Brabham is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de familie van de Formule 1-legende uit Australië maandag bekendgemaakt.

Brabham veroverde in 1959, 1960 en 1966 de wereldtitel in de koningsklasse van de autosport.

In dat laatste jaar reed de Australiër in een wagen die zijn eigen naam droeg. Brabham is de enige coureur die het voor elkaar kreeg in zijn 'eigen' auto wereldkampioen te worden.

Brabhams loopbaan begon in 1955 en eindigde in 1970. In totaal reed hij 126 Grands Prix, waarvan hij er veertien winnend afsloot. 

"Het is een heel trieste dag voor ons", meldde Brabhams zoon David in een verklaring. "Mijn vader is thuis op vredige wijze overleden. Hij leefde een ongelooflijk leven en bereikte meer dan iemand ooit had kunnen dromen."

Cooper

Tussen 1955 en 1961 reed Brabham voor Cooper, waarna hij zijn eigen team oprichtte. Brabham deed aanvankelijk niet mee om de prijzen. Dit veranderde toen de maximale motorinhoud werd verhoogd naar 3000cc.

Op weg naar de wereldtitel in 1966 zegevierde Brabham onder meer in de Grand Prix van Nederland op het circuit van Zandvoort. Zijn teammaat Denny Hulme pakte een jaar later de wereldtitel.

Brabham werd in 1979 geridderd en in 1990 werd hij opgenomen in de International Motorsports of Fame.

"Australië is een legende kwijtgeraakt. Met zijn pioniersgeest personifieerde Sir Jack Brabham het ware karakter van de Australiër", zei minister-president Tony Abbott van Australië.