Het Nederlands elftal is de reeks van drie oefenduels in aanloop naar het WK begonnen met een enigszins teleurstellend gelijkspel tegen Ecuador: 1-1.

Oranje moest in de Amsterdam Arena duidelijk nog wennen aan het veelbesproken 'nieuwe' 5-3-2-systeem waarmee bondscoach Louis van Gaal de ploeg liet spelen.

Soepel liep het bij Nederland namelijk allesbehalve, al zal dat ook te maken hebben gehad met het feit dat enkele jongelingen de kans kregen die op het WK waarschijnlijk niet in de basis zullen starten.

Van Gaal stelde naast aanvoerder Robin van Persie tien eredivisiespelers op. De jonge formatie had veel moeite om tot vloeiend aanvalsspel te komen tegen de stugge Zuid-Amerikanen. Na negen minuten stond het zelfs 1-0 voor Ecuador, dat volgende maand net als Oranje van de partij is in Brazilië.

Jefferson Montero scoorde na een aanval waarbij de Oranje-defensie niet vrijuit ging. Joël Veltman had geen antwoord op de steekpass van Felipe Caicedo, waarna Montero scoorde.

Oranje kwam lange tijd tot niet meer dan een paar halve kansen, maar kort voor rust stond het toch 1-1. Jordy Clasie vond Robin van Persie met een fraaie lange pass. De spits van Manchester United controleerde de bal op de borst en volleerde prachtig raak.

Spaarzame hoogtepunten

Ook na rust bleven de hoogtepunten van Oranje-zijde spaarzaam. Memphis Depay, die een spitsenkoppel vormde met Van Persie, onderscheidde zich wel in positieve zin. De PSV-aanvaller liet met een aantal sterke acties zien dat hij op het WK best eens het eerste alternatief kan worden voor Van Persie of Arjen Robben, die nu nog ontbrak omdat hij met Bayern München in actie moest komen.

Het plan van Van Gaal om via de opkomende backs gevaar te stichten had in dit eerste oefenduel evenwel geen succes. Daryl Janmaat en debutant Terence Kongolo speelden matig, bovendien viel Janmaat ook nog eens geblesseerd uit.

Toen invaller Patrick van Aanholt het in de tweede helft vanaf de linkerflank mocht proberen, kwam de bal dan eindelijk wel een paar keer vanaf de zijkant gevaarlijk voor het doel. Robin van Persie, die in de slotfase werd vervangen door Klaas-Jan Huntelaar, miste echter nog net wat scherpte. Omdat Daley Blind kort voor tijd bij het laatste kansje van Oranje net naast schoot, bleef het bij 1-1.

Kongolo ontevreden over eerste optreden in Oranje | Janmaat: 'Ik dacht eerst dat het ernstiger was'