AMSTERDAM - Stefan Effenberg heeft de woede op zijn hals gehaald bij vooral werklozen en sociale instellingen. De 33-jarige spelbepaler van Bayern München haalt in een Playboy-interview fel uit naar werklozen met een uitkering die in zijn ogen leven van de staat. "Ze hebben het zo goed dat ze geen zin hebben om 's ochtends op te staan en tot in de avond hard te zwoegen, terwijl ze aan het eind van de maand 100 euro meer op hun rekening hebben staan."
Stefan Effenberg
Bayern München

Effenberg, die zelf een slordige 4,8 miljoen euro jaarlijks netto ontvangt, vindt dat de uitkeringen voor werklozen tot een minimum moeten worden beperkt. "Dan moeten ze wel werken", vertelt Effenberg in het magazine.

De uitspraken hebben kwaad bloed gezet bij Walter Hirrlinger, hoofd van de overkoepelende sociale werkgelegenheidsinstelling VdK. "Het is schrikbarend dat een voetbalmiljonair de Duitse werklozen op deze manier beledigt." Ook Frank Bsirske hekelt de mening van Effenberg. "Stuitend!", reageert de vakbondsdirecteur van
ver.di
Bildzeitung

Effenberg

Effenberg neemt zijn woorden niet terug na de reacties die zijn uitlatingen teweeg hebben gebracht. "Ik wilde de werklozen die echt een baan zoeken niet beledigen. Maar ik geloof dat het gros zo is, zoals ik het beschreven heb", vertelt hij. "Anderen vallen mij ook aan in lezersbrieven, dan mag ik ook mijn mening uiten."

Dik betaald

Bij Karl-Heinz Rummenigge, bestuursvoorzitter van Bayern München, heeft Effenberg zowat al zijn krediet verspeeld. De Duitse oud-internationaal maakte zich dinsdag tijdens een congres in Brussel hard om het loon van profvoetballers in te krimpen. "Het gros van de middelmatige voetballers heeft de afgelopen jaren te veel verdiend. Dat zal in de toekomst beter moeten worden gereguleerd. De problemen bij de tv-zenders maken duidelijk dat de clubs irrationele jaren achter de rug hebben. De salarissen zijn exorbitant gestegen en de transfervergoedingen eveneens."