Pieter Weening heeft woensdag goede zaken gedaan in de vijfde etappe van de Ronde van Italië. De Nederlander van Orica-GreenEdge steeg in het algemeen klassement van de vijfde naar de tweede plaats.

De etappezege ging naar Diego Ulissi. De Italiaan van Lampre-Merida troefde in de laatste meters oud-Tourwinnaar Cadel Evans en de Colombiaan Julian David Arredondo af.

Wilco Kelderman finishte als achtste en was daarmee de beste Nederlander. Ook Michael Matthews finishte in de eerste groep.

De Australiër werd zesde en behield de roze leiderstrui met veertien seconden voorsprong op zijn teamgenoot Weening. Evans volgt op vijftien tellen van de leider.

Rodriguez

In de 203 kilometer lange etappe van Taranto naar Viggiano moest voor het eerst serieus geklommen worden door het peloton met de zwaarste stukken in de laatste anderhalve kilometer. Daardoor was op voorhand al duidelijk dat de zege ditmaal waarschijnlijk niet naar een sprinter zou gaan.

Toch slaagde Matthews, normaal gesproken geen sterke klimmer, erin bij te blijven en in de laatste kilometers zelfs het gat naar de concurrentie dicht te rijden. Joaquim Rodriguez werd door zijn teamgenoten van Katoesja afgezet om te sprinten voor de zege, maar de Spanjaard werd slechts zevende.

Een kopgroep van elf man reed lang vooraan tijdens de tweede rit op Italiaans grondgebied. Onder anderen sprinters Elia Viviani, Tyler Farrar en Ben Swift maakten deel uit van de vluchters. De groep hield het lang vol, maar op de slotklim was het avontuur over.

Gianluca Brambilla van Omega Pharma-QuickStep opende het bal en kwam zelfs tot een voorsprong van bijna een halve minuut. De Italiaan viel in de laatste twee kilometer echter stil en zag de betere klimmers over hem heen denderen. Rodriguez en Evald Boasson Hagen dachten aanspraak te maken op een dagsucces, maar Ulissi bleek duidelijk de sterkste.

Tjallingi

Maarten Tjallingi slaagde er ondanks zijn afwezigheid in de ontsnapping van de dag in zijn bergtrui te behouden. De Belkin-renner heeft twaalf punten, drie meer dan Miguel Angel Rubiano die wel mee zat.

In het algemeen klassement beginnen de favorieten zich bovenin te melden. Naast nummer drie Evans is Rigoberto Urán op negentien seconden van Matthews vierde en Rafal Majka bezet de vijfde plaats met een achterstand van 26 tellen.

Donderdag staat de op een na langste etappe van de Giro op het programma. De renners rijden 247 kilometer van Sassano naar Montecassino met wederom een aankomst licht bergop.

Evans krijgt zware benen door regen en kou in Giro

Bekijk alle klassementen