Marcel Kittel heeft zondag voor de tweede keer op rij een ritzege geboekt in de Giro d'Italia. De Duitser was opnieuw de sterkste in de massasprint.

Kittel leek de winst in Dublin aan Ben Swift te moeten laten, maar hij wist de Brit met een laatste jump vlak voor de streep te passeren.

De kopman van Giant-Shimano werd door zijn ploeg niet optimaal afgezet in de chaotische finale. Kittel passeerde in de laatste meters ten minste vier renners.

De 26-jarige Kittel doet voor het eerst mee aan de Giro en heeft sinds zijn zege op zaterdag in alle grote rondes een etappe gewonnen.

Sprinter Michael Matthews kwam in de slotfase ten val, maar behoudt de leiding in het algemeen klassement. Pieter Weening is de beste Nederlander op de zevende plaats. De Fries verloor elf seconden op leider en teamgenoot Matthews. Orica-GreenEdge won vrijdag de ploegentijdrit die als opening van de rittenkoers diende.

Tjallingii

De derde etappe over 187 kilometer van Noord-Ierland naar Ierland werd ontsierd door valpartijen vanwege de regenachtige omstandigheden. Onder anderen Wilco Kelderman, Weening en Johnny Hoogerland gingen tegen het asfalt. Grote schade bleef gelukkig uit voor de Nederlanders.

Maarten Tjallingii kleurde wederom een groot deel van de rit. De Belkin-renner pakte zaterdag de bergtrui en maakte ook zondag deel uit van de kopgroep om zijn positie in het bergklassement te verstevigen.

Tjallingii passeerde als eerste de top van de Markethill en de Fews Forest, twee cols van de vierde categorie. De Nederlander zal in elk geval tot woensdag in de blauwe trui mogen rijden. Maandag is het peloton toe aan een rust- en reisdag.

Kittel: 'Dacht dat ik al verloren had'

Bekijk de klassementen