Pieter Weening heeft vrijdag met Orica-Greenedge de ploegentijdrit in de Giro gewonnen. Sven Tuft is de eerste leider in de Ronde van Italië.

De Australische wielerformatie legde de 21,7 kilometer lange tijdrit door Belfast af in een tijd van 24.42 minuten. Omega Pharma-QuickStep (24.47), waar Wout Poels op het laatste stuk moest afhaken, legde beslag op de tweede plaats. BMC (24.49) moest genoegen nemen met de derde plek.

Orica-Greenedge had de zege mede te danken aan de wisselende omstandigheden. De ploeg startte als tweede, maar halverwege de rit van de Australiërs begon het kortstondig te regenen.

Onder meer Belkin, van kopmannen Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk, was daar de dupe van. De Nederlandse ploeg kwam met een achterstand van 1.01 minuten op Orica over de streep en eindigde als dertiende, vier plekken achter Giant Shimano.

De negende plaats van Giant was het beste resultaat ooit van de Nederlandse formatie in een grote ronde.

Favorieten

Ook de Spaanse favoriet Joaquim Rodriguez moest met zijn Katoesja-ploeg door de regen rijden, wat hem direct op flink wat tijdverlies kwam te staan. Van de favorieten staan Rigoberto Urán (Omega Pharma-QuickStep) en Cadel Evans (BMC) er het beste voor.

Garmin was de grote verliezer van de dag. De ploeg ging al vroeg onderuit, waarna Daniel Martin, kanshebber voor het podium, noodgedwongen moest afstappen.

Thomas Dekker en Dylan van Baarle moesten wachten op de overige gevallen renners, waardoor Garmin uiteindelijk 22e en laatste werd. Bovendien lijkt de Canadees Ryder Hesjedal een goed klassement te kunnen vergeten.

Belkin en Giant redelijk tevreden over openingsetappe Giro

Bekijk het klassement in de Giro