Wanneer PSV op 25 juni aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen begint, staat Phillip Cocu weer fit en scherp voor de groep. Die boodschap gaf de trainer vrijdag op een ingelast persmoment op De Herdgang. 

''Ik ben nog niet honderd procent, maar zit op de goede weg. Ik voel me iedere dag beter en sterker worden'', zei Cocu. ''In juni tijdens de eerste training sta ik er weer.''

De PSV-trainer moest in maart zijn werk tijdelijk neerleggen, nadat in zijn rug een (goedaardige) tumor was ontdekt. Cocu herstelt op dit moment nog van de operatie die hij heeft ondergaan.

''Maar ik voel me goed en ben blij dat ik hier weer zit'', zei de oud-international. ''Ik wil iedereen bedanken voor de steun die ik heb gekregen.''

''PSV is mijn passie, maar in één klap lag de focus volledig bij mezelf. Ik heb in een soort achtbaan gezeten, maar daar ben ik nu uitgestapt'', zei de zichtbaar ontspannen Cocu.

Steun

De PSV-trainer had de persconferentie belegd om iedereen te bedanken voor de overweldigende steun, ook van buiten zijn eigen club. ''Dat deed me goed. Ik ben blij dat ik hier weer zit, dit is toch een afsluiting van een periode'', zei Cocu.

Drie keer per week gaat hij met de fysiotherapeut aan de slag om aan zijn herstel te werken. ''Met voetballen moet ik helaas nog even wachten. Straks weer een balletje trappen op het veld, dat lijkt me toch wel lekker.''

Cocu's taken worden momenteel overgenomen door Ernest Faber, onder wie PSV de vierde plaats en daarmee deelname aan de derde voorronde van de Europa League veiligstelde.

Titel

Cocu kwam alvast met een doelstelling voor volgend seizoen. "We willen dan weer meespelen om de titel en zo ver mogelijk komen in Europa."

Onder leiding van de coach sloeg PSV een nieuwe weg in, met veel (eigen) jeugd. Het leverde de club uit Eindhoven geen plaats in de top drie op.

"Daar zijn we natuurlijk niet tevreden mee, zeker niet als je op een bepaald moment zo dicht bij de tweede plaats bent geweest. Maar we gaan door op de weg die we hebben ingezet."

"Dit jaar hebben we het fundament neergelegd waar we volgend seizoen op verder moeten bouwen. We zullen dan moeten laten zien dat we een stap verder zijn.''

Rekik

Cocu hoopt ook na de zomer te kunnen beschikken over Karim Rekik. De 19-jarige verdediger staat onder contract bij Manchester City, maar speelde dit jaar op huurbasis in Eindhoven.

"We gaan kijken of we verder kunnen met Karim, maar dat hangt ook af van de plannen die City met hem heeft."

Over de andere twee huurlingen van dit seizoen, Ji-Sung Park (Queens Park Rangers) en Bryan Ruiz (Fulham), bestaan meer twijfels.

"Ji-Sung heeft drie opties: stoppen, terug naar QPR of nog een jaar bij ons blijven. Hij zal op korte termijn een beslissing nemen'', aldus Cocu. "De situatie van Ruiz is het meest onzeker. Hij gaat eerst het WK spelen, daarna zien we verder."