Weg met het geschop, de overtredingen en het winnen ten koste van alles. Het voetbal is toe aan een cultuuromslag. Respect! Fair Play!

Ook u heeft er natuurlijk weer in opperste spanning naar uitgekeken: de bekendmaking van de UEFA Respect Fair Play-ranglijst. 

Het is elk jaar weer een van de hoogtepunten van het voetbalseizoen, want je kunt wel de finale van de Champions League bereiken of zoiets dergelijks, maar waar het ons als liefhebbers van het spel natuurlijk écht om gaat, is de vraag waar men het grootste respect voor spelregels en tegenstander aan de dag legt.

In welke nationale competities hielden de heren voetballers het meest hun fatsoen? Welke drie landen zijn bovenaan het klassement geëindigd en mogen een extra club inschrijven voor de eerste voorronde van de Europa League?

Koud biertje in de knuist? Schaal chips op tafel? Dan houden we u niet langer in spanning: de nummers één, twee en drie van de UEFA Respect Fair Play-ranglijst zijn… respectievelijk… Noorwegen, Zweden en Finland!

Ja, daar kijkt u van op. Niks geen sympathiek Balkanland of Portugal of Oekraïne ofzo. Nee, uitgerekend die drie daar bovenin Europa. Je verwacht het niet.

Tromsø

Van harte proficiat, sportief Scandinavië. In het bijzonder feliciteren we Tromsø, Brommapojkarna en MyPa, want dat waren in deze toch al zo sportieve voetballanden de respectievelijke sportiefste elftallen.

Zij mogen Europa in, want de bonden hebben als stelregel dat het extra ‘Fair Play-ticket’ naar de de sportiefste ploeg uit de hoogste afdeling moet gaan, ook al betreft het een gezelschap dat nog geen bal de goeie kant op kan schoppen en kansloos naar divisie twee is gedegradeerd.

Zo eindigde Idrottsföreningen Brommapojkarna (u mag Bromma Boys zeggen als u dat prettig vindt, daar zijn ze heel sportief in) als dertiende in de Allsvenskan. In het oude voetbaldenken kunnen die jongens er dus niet bijster veel van. Maar dáár moeten we dus vanaf, van dat denken. Waarom zou Real Madrid ‘beter’ zijn? Beter in gemeen winnen, ja. Het is maar welke criteria je kiest.

We mogen trouwens spreken van een heuse aardverschuiving aan de top van het UEFA Respect Fair Play-klassement, want in 2013 was Zweden nog één en Noorwegen twee. Precies andersom dus. In 2012 was Noorwegen één, maar Finland twee.

Schok

De laatste keer dat Noorwegen géén extra Europa League-plekje won via de UEFA Respect Fair Play Ranking was in 2010: toen vormden Zweden, Denemarken (!) en Finland de topdrie. Daar was een hele schok voor de Noren en leidde tot een nationaal debat. In sportieve, respectvolle bewoordingen, overigens.

De bond scherpte meteen de nationale voetbalfilosofie aan. Het accent in de  Noorse jeugdopleiding ligt niet meer op winnen, maar op incasseringsvermogen, vergevingsgezindheid, de techniek van het collegiale handjeschudden en het soepeltjes vormen van erehagen voor tegenstanders. 

Met groots resultaat: de laatste zes jaar eindigde Noorwegen viermaal bovenaan de UEFA Respect Fair Play-ranking. De sportieve wijze waarop Aalesund, Lillestrøm en Stabæk hun uitschakeling in de kwalificatiefase van de Europa League accepteerden, heeft diepe indruk gemaakt in heel Europa.

In Engeland roepen ze een speler tot ‘Player Of The Year’ uit die er niet voor terugdeinst om zijn geprononceerde Uruguayaanse giftandjes diep in het schouderweefsel van een tegenstander te boren.

Afbraakvoetbal

Spanje levert ons twee Champions League-finalisten die desnoods bikkelhard afbraakvoetbal spelen en samen evenveel schuld hebben als een middelgroot Centraal-Afrikaans ontwikkelingsland, om Financial Fair Play er ook maar even bij te halen. Ook op die ranglijst doen de Noordse landen het geweldig.

Ik neem aan dat ook u thuis, op het werk en in het café constateert dat een omslagpunt nadert. Steeds minder mensen pruimen de Champions League, de Primera Division en de Premier League. Men is het zat, c’est ça. De Eliteserien, de Allsvenskan en de Veikkausliiga worden steeds massaler omarmd. Als u dat niet ziet, zit u nog in de ontkenningsfase,

Wie écht van voetbal houdt, wie werkelijk vindt dat het respect op de velden moet toenemen, die richt zich vanaf nu op het noorden. Daar is het leuk. Daar is het goed. Daar spaart men voor men koopt. 

Die zieke focus op winnen, op sterker zijn, dat doen alleen clubs die weten dat ze voor succes in de UEFA Respect Fair Play-compeitie domweg de beschaving missen.