Met zijn twaalfde plaats in de Vuelta van 2009 in het achterhoofd zou Johnny Hoogerland best met klassementsambities aan de Giro d'Italia kunnen beginnen. De renner van Androni-Giocatolli richt zich echter op aanvallen.

"Er zijn genoeg kansen om met een ontsnapping mee te gaan en die kunnen vaak genoeg tot het einde vooruit blijven", aldus Hoogerland, die vorig jaar Nederlands kampioen werd in dienst van Vacansoleil-DCM, tegen NU.nl. 

Teambaas Gianni Savio van de Italiaanse pro-continentale ploeg suggereerde rond de Amstel Gold Race dat Hoogerland één van de kopmannen zou zijn voor de Giro, maar hij zwakt dat voornemen zelf af.

"Dat heeft hij inmiddels bijgesteld, het was misschien op basis van mijn ervaring in grote rondes. Onze kopman Franco Pellizotti heeft goede klassementen gereden en ik niet. Ik probeer hem gewoon te helpen."

Ontspannen

Hoogerland, die volgende week 31 wordt, is nog niet tevreden over zijn seizoen. "Zeker niet, maar het voorseizoen is voorbij en dat wil ik achter me laten. Ik wil gewoon een goede Giro rijden en dat kan op vele manieren. Mezelf laten zien of van waarde zijn voor de ploeg."

De Zeeuw realiseert zich dat de rittenkoers in het thuisland van zijn ploeg de belangrijkste wedstrijd van het jaar is. "Maar ik merk geen stress bij de ploeg. Iedereen is heel ontspannen. Het is natuurlijk anders dan bij Vacansoleil, maar dat zal voor elke ploeg gelden."

Onlangs liet Hoogerland zich ontvallen dat hij zijn voormalige teamgenoten van Vacansoleil regelmatig mist, maar dat betekent niet dat hij het niet naar zijn zin heeft bij Androni. "Zeker niet, de sfeer is goed. Er is qua organisatie ook weinig verschil met de World Tour. Alles is goed geregeld."

Bij de eerste vlakke etappes in het regenachtige Ierland zal het voor Hoogerland wellicht moeilijk zijn om veel in beeld te rijden, maar in het bergachtige Italië liggen wel kansen. "Ik heb nog geen etappes uitgekozen, ga het van dag tot dag bekijken. Mijn conditie bergop is goed en ik ben goed uitgerust van de klassiekers."

Alles wat u moet weten over de Giro d'Italia