ZEIST - Gedwongen door blessures en spelers met een gebrek aan vorm en ritme reist bondscoach Marco van Basten dinsdag met een drastisch vernieuwd Nederlands elftal naar Stockholm. De negentienkoppige selectie van Oranje voor het oefenduel woensdag met Zweden telt zes debutanten en maar liefst tien spelers die niet op het EK in Portugal actief waren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dave van den Bergh (FC Utrecht), Jan Kromkamp (AZ), Romeo Castelen (Feyenoord), Collins John (Fulham), Robin van Persie (Arsenal) en Maarten Stekelenburg hebben nog geen enkele interland achter hun naam staan. Mark van Bommel (PSV), Kevin Hofland (Wolfsburg), Nigel de Jong (Ajax) en Denny Landzaat (AZ) keren terug in de nationale selectie.

Informeel gesprek

Van Basten, die dinsdag een informeel gesprek met Advocaat over diens ervaringen bij Oranje voerde, benadrukte dat hij een kleine maand voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië niet met opzet afscheid van het verleden wilde nemen. Hij kan namelijk nog niet over de geblesseerde Clarence Seedorf en Arjen Robben beschikken.

Jaap Stam is niet meer beschikbaar en Ruud van Nistelrooij zit een schorsing uit. De pas net van een blessure herstelde Phillip Cocu heeft behoefte aan rust.

Kluivert

Overige potentiële internationals, zoals Patrick Kluivert, missen volgens Van Basten nog ritme en vorm. "Iedere speler, ervaren of niet, moet eerst maar eens bij zijn ploeg laten zien waarom hij in het Nederlands elftal thuishoort. Ja, dat geldt ook voor Kluivert. Die heeft een jaar bijna niet gespeeld."

Castelen kan bij Feyenoord niet op een basisplaats rekenen. De van ADO Den Haag overgekomen speler heeft echter het geluk dat hij in Nederland tot een uitstervend ras voetballers behoort. Zeker bij absentie van de met zijn club Internazionale ruziënde Andy van de Meyde telt Nederland weinig rechtsbuitens van niveau. Dat verklaart de verrassende uitverkiezing van Castelen en John, die volgens Van Basten ook vanaf rechts kan aanvallen.

Tijd

Een kleine maand voor de wedstrijd tegen Tsjechië (8 september) verkeert Van Basten naar eigen zeggen nog niet in tijdnood. "We weten dat we weinig tijd hebben. Dus daarom moeten we alles heel goed plannen. Tegen Zweden wil ik de jongens vooral als groep aan het werk zien. Ik heb een idee hoe we moeten spelen. Ik ben benieuwd hoe ze dat invullen. Natuurlijk wordt het allemaal kort dag. Aan de andere kant kan ik niet wachten totdat we echt op het veld staan."

De geselecteerde internationals krijgen hulp van een mentaal begeleider. Van Basten leerde de 53-jarige Erik Reep kennen toen hij als voetballer tegen een chronische enkelblessure vocht. "Aan de samenwerking bewaar ik goede herinneringen", aldus de bondscoach. "Bij AC Milan hadden we ook een mentaal begeleider. Dat is heel goed voor spelers die iedere week onder grote druk moeten presteren. Dat is goed voor het individu en de groep. Met zo iemand verloopt het groepsproces beter."

Forse geldboete

Wesley Sneijder maakt ook weer deel uit van de nationale selectie. De middenvelder kan bij Ajax niet op een basisplaats rekenen. Trainer Ronald Koeman ziet Sneijder liever niet met Van der Vaart op het middenveld. Sneijder reageerde zondag tijdens het duel met FC Utrecht na een doelpunt zijn frustraties af op Koeman. Hij kreeg daarvoor een forse geldboete.

"Dat was dom en fout van hem", aldus Van Basten. "We hebben Sneijder echter toch opgeroepen. Hij heeft zijn straf gehad en is volgens ons een speler voor de toekomst. Of hij in mijn ogen samen met Van der Vaart kan spelen, dat zien we na het weekeinde wel. Maar het is een serieuze optie dat Sneijder woensdag bij de eerste elf hoort."