AZ is zo goed als zeker van een plek in de finale van de play-offs om Europees voetbal. De Alkmaarders wonnen woensdagavond met 3-0 van sc Heerenveen, waardoor de return zaterdag een formaliteit lijkt.

AZ maakte voor rust het verschil in de confrontatie tussen de nummers vijf (Heerenveen) en acht (AZ) van de reguliere competitie. Alle doelpunten vielen namelijk in de eerste helft.

Voor trainer Marco van Basten van sc Heerenveen was het duel in Alkmaar pikant. Hij fungeert komend seizoen als coach van AZ.

Hoewel Dick Advocaat vanwege diverse blessuregevallen moest improviseren met zijn opstelling, was AZ voor rust de betere ploeg.

Nadat Johann Berg Gudmundsson nog een kans had gemist, scoorde Ortiz na 26 minuten wel. De middenvelder stond op de goede plek nadat Steven Berghuis de paal had geraakt.

AZ verdubbelde tien minuten voor rust de score via Nemanja Gudelj. Hij was trefzeker uit een strafschop. Scheidsrechter Danny Makkelie floot op aangeven van zijn assistent na een overtreding van Joost van Aken op Steven Berghuis.

Diezelfde Berghuis maakte een paar minuten later ook nog de 3-0. Hij bleef oog in oog met doelman Kristoffer Nordfeldt rustig.

AZ had ook recht op nog een strafschop, maar scheidsrechter Danny Makkelie zag een overtreding van Marten de Roon op Ortiz over het hoofd. 

Ziyech

Ook in de tweede helft was AZ de bovenliggende partij. Toch kreeg Heerenveen enkele mogelijkheden. Invaller Hakim Ziyech was het dichtstbij, maar zijn vrije trap belandde na mistasten van Esteban op de paal.

AZ was gevaarlijk via onder meer Gudmundsson. Gescoord werd er echter niet meer in Alkmaar, waardoor de ploeg van Advocaat zaterdag met goede papieren afreist naar Heerenveen voor de return.

In de volgende ronde wacht FC Groningen of Vitesse. De Groningers wonnen het eerste duel met 1-0.

Van Basten gelooft ondanks nederlaag nog in Europees voetbal