FC Groningen heeft de eerste wedstrijd in de play-offs om Europees voetbal op de valreep gewonnen van Vitesse. Lorenzo Burnet scoorde vlak voor tijd het enige doelpunt van de wedstrijd.

De verdediger profiteerde van een fout van verdediger Jan-Arie van der Heijden, die de bal verspeelde in zijn eigen strafschopgebied.

Trainer Peter Bosz van Vitesse koos voor het eerste duel in Groningen voor een iets andere voorbereiding dan normaal. Hij belegde een trainingskamp achter gesloten deuren om zijn ploeg weer een beetje op scherp te krijgen. 

Dat was hard nodig, want in de laatste zeven competitiewedstrijden waren de Arnhemmers niet tot winst gekomen. Met aanvoerder Guram Kashia en Bertrand Traoré op de bank en Lucas Piazon zelfs buiten de selectie koos Bosz wel weer voor een systeem met drie aanvallers.

FC Groningen begon als favoriet aan het duel. De ploeg van coach Erwin van de Looi (ex-speler van Vitesse) won eind maart nog thuis met 3-1 van Vitesse. Bovendien sloten de noorderlingen de competitie met zes overwinningen op rij op indrukwekkende wijze af. 

Atsu

Vitesse kreeg voor rust de beste kans om de score te openen, maar Christian Atsu miste na twaalf minuten een strafschop.

De aanvaller van Vitesse mocht vanaf elf meter aanleggen na een overtreding van Rasmus Lindgren op Renato Ibarra. Zijn inzet werd eenvoudig gestopt door Marco Bizot.

In het restant van de eerste helft wisten beide ploegen geen grote kansen meer te creëren. 

Na rust was Vitesse via Labyad gevaarlijk, maar in de slotfase zette Groningen met invaller Michael de Leeuw aan. Hij dwong vlak voor tijd balverlies bij aanvoerder Van der Heijden af. Burnet nam attent over en scoorde koelbloedig de 1-0.

Groningen en Vitesse strijden om een plek in de volgende ronde van de play-offs om Europees voetbal. Zaterdag is het tweede duel in Arnhem.

De winaar speelt tegen AZ of sc Heerenveen. De Alkmaarders wonnen het eerste duel met 3-0.

Bosz: 'FC Groningen durfde niks'