Luis Suarez heeft beloofd dat hij ooit zal terugkeren bij Ajax. De aanvaller van Liverpool dankt naar eigen zeggen een groot deel van zijn progressie aan de Amsterdamse club.

"Ik heb altijd gezegd dat ik ooit terug wil naar Ajax", aldus de 27-jarige Suarez tegen Helden Magazine. De Uruguayaan verruilde de Amsterdam Arena begin 2011 voor Anfield.

"Ha, ook als de trainer me niet wil, ga ik toch. Zeker weten! Ajax is voor mij een heel belangrijke stap geweest in mijn leven."

Suarez werd onlangs verkozen tot speler van het jaar in Engeland. Hij begon zijn carrière in Nederland bij FC Groningen, maar vindt dat hij zich met name bij Ajax heeft ontwikkeld.

"De organisatie binnen de club was geweldig, Ajax was de ideale club voor mij en heeft mij veel geleerd. Mijn tweebenigheid heb ik te danken aan Ajax, maar ook het spelen zonder bal en het leren denken als team."

Genegenheid

Suarez noemt de trainingen van Adrie Koster in zijn eerste seizoen bij Ajax als een belangrijke factor in zijn ontwikkeling. "Hij leerde me als aanvaller ook tactisch te denken, dat er meer was dan de bal. Martin Jol gaf me vooral zelfvertrouwen, ik was echt vereerd toen hij me aanvoerder maakte en voelde me ook verantwoordelijk."

Het dragen van de aanvoerdersband heeft Suarez overtuigd van zijn liefde voor Ajax. "Ik vond dat ik mijn aanvoerderschap elke wedstrijd moest waarmaken, dat ik elke wedstrijd een voorbeeld moest zijn voor mijn medespelers." 

"Jol vond mijn manier van spelen leuk, hij genoot van de wijze waarop ik voetbal beleefde. En dat wilde hij belonen met het aanvoerderschap. Ik was ook echt geroerd bij het afscheid, ik voelde oprechte genegenheid. Ongelooflijk toch? Ik was blij met hen en zij met mij. Daarom denk ik dat ik ooit weer bij Ajax zal spelen. Omdat ik het wil."