Marco van Ginkel is toegevoegd aan de spelersgroep van Oranje die momenteel in Hoenderloo verblijft voor een trainingsstage.

De 21-jarige Van Ginkel vervangt PSV-aanvaller Jürgen Locadia in de twintigkoppige spelersgroep van bondscoach Louis van Gaal.

Locadia kampte al met liesklachten en is na onderzoek door de medische staf van het Nederlands elftal huiswaarts gekeerd. Van Ginkel meldt zich woensdagavond in Hoenderloo. 

Eind maart maakte Van Ginkel zijn rentree in het beloftenteam van Chelsea nadat hij in september de voorste kruisband van zijn rechterknie afscheurde.

Zondag speelt Chelsea nog tegen Cardiff in de Premier League. Afgelopen weekeinde behoorde Van Ginkel tot de selectie van de Londenaren voor het duel met Norwich City, maar kreeg hij geen speeltijd.

Van Ginkel is de enige speler in de trainingsgroep die voor een buitenlandse club uitkomt. De oud-speler van Vitesse kwam tot nu toe twee keer uit voor het Nederlands elftal.

Kans

In Hoenderloo meldden de (kandidaat-)internationals zich voor de eerste fase in de WK-voorbereiding. ''Ik denk dat iedereen die hier is een kans heeft'', zei PSV'er Luciano Narsingh bij aankomst.

Ondanks het feit dat hij de laatste maanden vaak op de bank zat bij zijn club, mag de rechtsbuiten zich in Hoenderloo bewijzen.

In de eerdere interlands die hij speelde onder Van Gaal, maakte Narsingh een aardige indruk. ''Ik heb het altijd wel goed gedaan in Oranje, maar ik denk niet dat ik een streepje voor heb. Ik ga gewoon alles geven.'' 

Buitenland

Woensdagavond vanaf 18.00 uur is de eerste training. Donderdag en vrijdag vinden er twee sessies plaats, waarna de spelers zaterdag een rustdag hebben.

De eerste fase in de WK-voorbereiding eindigt op zaterdag 17 mei met de oefeninterland tegen Ecuador in de Amsterdam Arena. Mogelijk zijn er dan naast Van Ginkel meer 'buitenlandse' internationals inzetbaar.

Sneijder

Dat geldt zeker niet voor Wesley Sneijder. Dirk Kuijt (die beiden de Turkse competitie op 18 mei afsluiten) en Arjen Robben, die met Bayern München op 17 mei de Duitse bekerfinale afwerkt.

De kans bestaat dat Rafael van der Vaart nog met Hamburger SV in een play-off om lijfsbehoud moet uitkomen.

Van Gaal presenteert op 13 mei zijn voorlopige WK-selectie van dertig spelers. Op uiterlijk 2 juni wordt duidelijk welke 23 spelers van die lijst naar Brazilië mogen.

Overzicht: Het Oranje-paspoort van de 20 'stagespelers'

Hoe ziet de WK-voorbereiding van Oranje eruit?