Björn Kuipers fluit op zaterdag 24 mei de Champions League-finale tussen Real Madrid en Atletico Madrid.

Dat maakt de KNVB woensdag bekend.

Kuipers (41) zal in Lissabon, waar de finale wordt afgewerkt, worden ondersteund door zijn vaste assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra.

Cüneyt Çakir uit Turkije is de vierde official, terwijl Pol van Boekel en Richard Liesveld als vijfde en zesde official optreden.

"Dit is een droom die uitkomt. Op het veld staan tijdens de finale van de Champions League is voor een scheidsrechter net als voor voetballers een van de hoogst haalbare prestaties in het voetbal", aldus Kuipers.

"Dat maakt ons enorm trots en wij zijn iedereen die ons heeft gesteund en heeft bijgestaan in de afgelopen jaren ontzettend dankbaar."

Kuipers floot in 2013 al de Europa League-finale tussen Chelsea en Benfica. Tevens was hij de arbiter in de strijd om de Confederations Cup tussen Spanje en Brazilië.

Dick Jol

Het is de eerste keer sinds 2001 dat een Nederlandse scheidsrechter is aangewezen voor de finale van het belangrijkste Europese clubtoernooi. Dertien jaar geleden fungeerde Dick Jol als arbiter tijdens Bayern München-Valencia.

In het tijdperk van de Europa Cup 1, zoals de Champions League vroeger heette, mochten Leo Horn (in 1957 en 1962) en Charles Corver (in 1978) de finale in goede banen leiden.

Kuipers is komende zomer ook een van de scheidsrechters op het WK in Brazilië.

Reeks

Door de aanstelling van Kuipers wordt de reeks van Nederlanders in de Champions League-finale toch voortgezet. In de halve finale werden Arjen Robben (Bayern München), Nathan Aké en Marco van Ginkel (beiden Chelsea) uitgeschakeld.

De laatste keer dat er geen Nederlander in de eindstrijd van het kampioenenbal stond was in 2004, toen AS Monaco en FC Porto tegenover elkaar stonden in Gelsenkirchen en de Deen Kim Milton Nielsen werd aangewezen als scheidsrechter.