Het Masterstoernooi in Madrid is dinsdag de nummer drie van de plaatsingslijst kwijtgeraakt. Stanislas Wawrinka uit Zwitserland boog in zijn eerste wedstrijd op het Spaanse gravel met 6-1, 2-6, 4-6 voor de Oostenrijkse qualifier Dominic Thiem. 

David Ferrer (5), Milos Raonic (8) en Kei Nishikori (10) deden wel wat er van ze werd verwacht. Ferrer klopte in een Spaans onderonsje Albert Ramos met 7-6, 5-7, 6-3.

De Canadees Raonic was met tweemaal 6-3 Jeremy Chardy uit Frankrijk de baas. Nishikori rekende tenslotte af met de Spanjaard Guillermo Garcia-Lopez. De Japanner trok met 6-3, 6-1 aan het langste eind. 

Fabio Fognini (13) sneuvelde al in de eerste ronde. De Oekraïner Aleksandr Dolgopolov bleek met 7-5, 4-6, 6-3 te sterk voor de Italiaan. Igor Sijsling had eerder dinsdag de als veertiende geplaatste Duitser Tommy Haas naar huis gestuurd. 

Vrouwen

Bij de vrouwen hadden Petra Kvitova (5) en Maria Sjarapova (8) drie sets nodig om de derde ronde te bereiken. De Tsjechische Kvitova versloeg Varvara Leptsjenko uit de Verenigde Staten: 2-6, 6-2, 6-1. Sjarapova uit Rusland was een andere Amerikaanse de baas. Ze klopte Christina McHale met 6-1, 4-6, 6-4. 

Na Li, de Chinese nummer twee van de plaatsingslijst, ging ten koste van landgenote Jie Zheng naar de derde ronde. Het werd 6-2, 6-3 voor Li. Sara Errani speelde ook tegen een landgenote. De als tiende geplaatste Italiaanse versloeg Francesca Schiavone met 6-3, 6-1.