Wilco Kelderman heeft geen moeite met de hoge verwachtingen die het kopmanschap van Belkin in de Giro d'Italia met zich meebrengen.

"Natuurlijk ligt er meer druk op mij dan vorig jaar toen ik in het kielzog van Robert Gesink reed", aldus de 23-jarige klimmer voor vertrek naar Noord-Ierland, waar de Italiaanse rittenkoers vrijdag begint.

"Ik heb nu ook meer zelfvertrouwen en wil laten zien dat ik dit kan. We gaan voor de top tien en hebben er ook de ploeg voor om mij te ondersteunen."

Kelderman vergelijkt zijn nuchtere houding met die van Bauke Mollema. "Ik ben vrij relaxed. Het kan me eigenlijk niet zoveel schelen wat anderen verwachten."

"Ik heb in ieder geval nog niets bewezen, maar de ploeg geeft me niet voor niks deze rol. Ik verheug me erop om met de grote jongens bergop te rijden."

Te oud

Gevraagd naar de grootste namen die aan de start staan in Belfast, komt Kelderman eigenlijk maar tot twee favorieten. "Joaquim Rodriguez en Nairo Quintana."

"Cadel Evans en Ivan Basso? Die zijn een beetje te oud, denk ik. Er zijn, denk ik, vier of vijf favorieten en daar kom ik met heel veel andere renners net achter."

"Het zal er net om hangen of ik de top tien ga halen. Misschien ben ik straks met de twaalfde plaats ook tevreden, als ik maar in vorm ben en me laat zien."

Mentaal

Normaal gesproken is Kelderman een renner met veel aanvalslust, dit keer zal hij zich moeten inhouden. "De derde week is het zwaarst, dus dan moet ik ook goed zijn. Dat is vaak vooral mentaal, daar heb ik wel vertrouwen in."

"Ik heb vorig jaar wel gemerkt dat het niveau superhoog is bergop. Gelukkig hebben we met renners als Maarten Tjallingii een ploeg die ervoor zorgt dat ik in de vlakke ritten mijn krachten kan sparen. Hij weet precies wanneer ik van voren moet zitten."

De 36-jarige Tjallingii is ook iemand bij wie Kelderman tijdens de Giro graag aanklopt voor advies. "Dat kan ik op sommige momenten vast gebruiken. Ik moet niets aan het toeval overlaten."