Voetballers kunnen hun Belgische club verlaten als ze maximaal een jaarloon aan hun werkgever betalen. Dat oordeelde de arbeidsrechter in Hasselt dinsdag in een slepende zaak tussen Racing Genk en oud-voetballer Mohamed Dahmane.

De arbeidsrechter stelde de profsporter gelijk aan 'gewone' werknemers.

Volgens het Belgische Sporza schept deze zaak een precedent en kunnen voetballers en andere professionele sporters in ieder geval in België makkelijker onder langlopende contracten uit.

"Dit is een ramp voor het hele Belgische voetbal", reageert algemeen directeur Dirk Degraen van Genk. "Zo wordt het voor ons moeilijk concurreren met omliggende landen. Voetballers met een langlopend contract kunnen dus voor weinig geld weg. Daar gaat het Belgische voetballandschap veel hinder van ondervinden."

Dahmane

Dahmane verbrak in 2008 na een ruzie met hoofdtrainer Hugo Broos zijn contract bij Genk en vertrok naar Bergen. Genk sleepte de Frans-Algerijnse speler voor de rechter en kreeg gelijk. Dahmane moest een ontslagvergoeding van 36 maanden loon betalen, zo'n 880.000 euro.

De oud-aanvaller ging in beroep, aanvankelijk zonder resultaat. De arbeidsrechter nam de zaak dinsdag nogmaals in handen en veroordeelde Dahmane niet tot het terugbetalen van 880.000 maar 220.000 euro. Dat bedrag was ongeveer zijn jaarloon.

Opvallend was dat Dahmane werd bijgestaan door Luc Misson, bekend van het Bosman-arrest. Sinds dat arrest zijn spelers op het einde van hun contract transfervrij. Daarvoor kon er ook nog een transfersom geëist worden als een contract was beëindigd. Overal ter wereld besloten clubs daarop spelers langdurig vast te leggen, maar dat heeft in België weinig nut meer als de uitspraak van de arbeidsrechter in Hasselt een precedent schept.

Wet van 1978

Advocaat Misson bepleitte in de zaak tussen Genk en Dahmane met succes dat de zogenoemde 'Wet van 1978' door grote opzegvergoedingen het vrije verkeer van werknemers beperkt.

Deze 'Wet van 1978' is een Belgische wet die betaalde sportbeoefenaars de mogelijkheid geeft voortijdig en eenzijdig een contract van maximaal vijf jaar te verbreken, mits ze een vergoeding betalen aan de opgezegde club. Die vergoeding was gelijk aan het loon dat ze nog zouden verdienen tussen het ogenblik van de verbreking en het normale einde van het contract.

De arbeidsrechter in Hasselt verwierp dinsdag de 'Wet van 1978', waardoor sporters met een langdurig contract in België tegen betaling van maximaal een jaarloon zouden mogen vertrekken.