Marco van Basten staat woensdagavond in Alkmaar voor een bijzondere ontmoeting. Hij neemt het met sc Heerenveen op tegen AZ, de club waar hij volgend seizoen werkt. 

Inzet is een goede uitgangspositie voor de return van zondag in de play-offs om Europees voetbal. ''En dat is het enige wat telt'', blikte de voormalige topaanvaller dinsdag vooruit.

Van Basten is naar eigen zeggen nog helemaal niet bezig met AZ. Hij wil afscheid nemen van sc Heerenveen met een ticket voor Europees voetbal. Zelfs als het ten koste gaat van zijn volgende werkgever.

''We hebben een mooi jaar achter de rug, maar moeten het seizoen eindigen op een manier die het verdient en dat is door de play-offs te winnen. Ik heb ook maar één belang en dat is Heerenveen."

Ziyech

Van Basten weet nog niet of hij een beroep doet op Hakim Ziyech (nek), Daley Sinkgraven (hamstring) en Pele van Anholt (kuit), die niet helemaal fit zijn. ''We moeten woensdag kijken hoe ze er voor staan. In deze fase van de competitie moet je fit zijn, anders kun je niet spelen.’’

De winnaar van de dubbele ontmoeting tussen sc Heerenveen en AZ strijdt uiteindelijk met Vitesse of FC Groningen om een plaats in de Europa League van het volgende seizoen.

AZ

Trainer Dick Advocaat mist woensdagavond een groot aantal spelers.

De Hagenaar kan voor eigen publiek geen beroep doen op de geblesseerde Roy Beerens, Aron Johannsson, Simon Poulsen, Denni Avdic, Fernando Lewis en Yves de Winter.

Het heeft er veel van weg dat AZ de tol betaalt voor een slopend seizoen, waarin de club met een kleine selectie lang meestreed in de Europa League en KNVB-beker. 

''Het succes van dit seizoen gaat ons nu opbreken'', liet Advocaat dinsdag zijn gedachten de vrije loop. ''Maar we geven de strijd niet op en gaan er vol tegenaan woensdag. Dat kan je van mij aannemen."

Overtoom

''We hebben namelijk nog steeds een wedstrijdselectie van achttien man waar ik het volste vertrouwen in heb'', vervolgde Advocaat. ''Wie daar nu bij zijn aangesloten? Hobie Verhulst, Willie Overtoom, Thom Haye, Wesley Hoedt en Joris van Overeem. We zijn dus goed met de jeugd bezig."

Afgaande op de laatste competitieduels lijkt sc Heerenveen juist klaar voor de play-offs. ''Ze zijn fysiek sterk en scherp in de duels en counters'', zei Advocaat. 

'' Ze hebben vier van de laatste zes wedstrijden gewonnen en twee keer gelijk gespeeld. Zo’n serie hadden wij voor de winterstop ook. Wij moeten nu een eind aan hun goede reeks maken."

FC Groningen

Andraz Kirm kan woensdagavond voor FC Groningen het eerste duel met Vitesse in de play-offs om Europees voetbal spelen.

De kersverse vader van een tweeling is weer teruggekeerd uit Slovenië. Trainer Erwin van de Looi heeft hem opgenomen in zijn selectie voor het thuisduel met de tegenstander uit Arnhem.

Van de Looi mist de geschorste Maikel Kieftenbelt en geblesseerde Angelo Cijntje, Stefano Magnasco, Henk Bos, Nick Bakker en Hilal Ben Moussa. FC Groningen was de laatste speelronden in de eredivisie in vorm. Dat kan allesbehalve gezegd worden over Vitesse.

Toch is Van de Looi op zijn hoede voor de formatie uit de hoofdstad van Gelderland. ''Want we willen winnen. Vitesse is een ploeg met meer individuele kwaliteit, misschien kwalitatief wel de beste ploeg in de eredivisie. Bovendien hebben ze een positieve spelopvatting.''