Davy Klaassen is uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De middenvelder van Ajax krijgt later dit jaar de Johan Cruijff Prijs uitgereikt tijdens het gala voor Voetballer van het Jaar.

De 21-jarige Klaassen kreeg van de jury, bestaande uit Johan Cruijff, Frank de Boer, Wim Jonk, Jan Wouters, Ron Jans, Ronald Koeman, Youri Mulder, Phillip Cocu, Willy Dullens en Erwin Koeman, nipt de voorkeur boven Memphis Depay van PSV.

''Davy Klaassen is op jonge leeftijd erg sterk teruggekomen van een zware blessure. Dankzij een constant seizoen verdient hij deze prijs”, liet juryvoorzitter Cruijff dinsdag weten.

Klaassen debuteerde in 2011 al in de hoofdmacht van Ajax, maar beleefde afgelopen seizoen pas zijn doorbraak. De eenmalig international speelde dit jaar 26 eredivisiewedstrijden waarin hij tien keer scoorde.

''Het is voor mij een fantastisch seizoen geweest. Ik heb een vaste plek in het team weten te bemachtigen en veel doelpunten gemaakt. En morgen mag ik me bij Oranje melden. Nu hoor ik ook nog dat ik deze prijs heb gewonnen. Ik vind het een eer dat een Cruijff Court mijn naam gaat krijgen'', reageerde Klaassen.

Trapveldje

Vorig jaar ging de prijs voor talent van het jaar naar Marco van Ginkel van Vitesse, die inmiddels voor Chelsea speelt. Eerder wonnen onder anderen Arjen Robben, Wesley Sneijder, Salomon Kalou en Klaas Jan Huntelaar de Johan Cruijff Prijs.

Naast een trofee heeft de winnaar ook het recht om een Cruijff Court aan te leggen op een door hem te kiezen locatie. Dit trapveldje, dat in samenwerking met de Johan Cruijff Foundation wordt gerealiseerd, wordt ook naar hem vernoemd.