Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Henk Fraser

Ontslag trainer heeft positief effect op prestaties eredivisieclubs

Eredivisieclubs hebben er baat bij om een slecht presterende trainer te ontslaan. Dat blijkt uit onderzoek van NU.nl op basis van de laatste tien seizoenen.
Door NU.nl

31 trainers werden sinds het begin van het seizoen 2004/2005 ontslagen. Slechts drie coaches presteerden slechter dan hun voorganger.

Van het maximale aantal van dertig punten in tien wedstrijden haalden de oude trainers gemiddeld 27 procent, dat betekent acht punten.

Met een nieuw gezicht voor het elftal werd gemiddeld 39 procent (ruim elf punten) van het totaal aantal te winnen punten veroverd. Een verschil van 12 procentpunt, wat neerkomt op gemiddelde verbetering van 3,6 punt.

ADO Den Haag

Aanleiding voor het onderzoek waren de uiteenlopende prestaties van ADO Den Haag en Roda JC nadat ze tijdens het voorbije seizoen van trainer wisselden.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

ADO Den Haag eindigde onder leiding van Henk Fraser als negende. Toen de oud-verdediger begin februari Maurice Steijn opvolgde stond de residentieclub helemaal onderaan. Bij Roda JC daarentegen pakte de trainerswissel van Ruud Brood naar Jon Dahl Tomasson verkeerd uit. 

De Limburgers stonden veertiende op het moment dat Brood de laan werd uitgestuurd en finishten onder leiding van Tomasson als achttiende en laatste, een unicum in de clubhistorie.

44 procent

Van de 31 nieuwe trainers sinds het begin van het seizoen 2004/2005 deed niemand het beter dan Fraser. Met vijf overwinningen en vijf gelijke spelen bleef hij als enige opvolger in het afgelopen decennium ongeslagen in de eerste tien wedstrijden. 

De twintig punten die ADO Den Haag onder zijn leiding behaalde waren een verbetering van 44 procent ten opzichte van de laatste tien duels van Steijn.

Record

Naast het succes van Fraser brak het seizoen 2013/2014 ook in negatief opzicht een record. Vooral het slechte presteren van Tomasson bij Roda JC sprong door de degradatie in het oog, hij behaalde tien procent minder punten dan voorganger Brood.

Toch was dit statistisch gezien niet de slechtste overname van het afgelopen jaar. Bij AZ pakte een trainerswissel nog minder goed uit. Dick Advocaat, kort voorafgegaan door Martin Haar, pakte zeventien procent minder punten dan Gertjan Verbeek.

Alleen de ontslagen trainers tijdens het seizoen zijn meegenomen in het onderzoek. Voorbeeld: Ajax ontsloeg Danny Blind na het seizoen 2005/2006. Zijn opvolger Henk ten Cate begon pas het volgende seizoen en van een direct effect was dus geen sprake.

Hieronder de cijfers van alle ontslagen trainers en hun opvolger van de afgelopen tien seizoenen. 


Lees meer over:

Eredivisie

Aanbevolen artikelen